Lazít az MNB: megszűnik a kéthetes betét

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a kéthetes jegybanki betét fokozatos kivezetéséről döntött. Ezzel párhuzamosan ötödével megemelik a kamatcsere-tendereken meghirdetett mennyiséget, ami mellett az árazásában is érvényesíteni fogják a banki források állampapír-piacra terelésének kiemelt, stratégiai jelentőségét.
Vágólapra másolva!

„A jegybank az önfinanszírozási programmal nem-konvencionális eszközökkel történő monetáris lazítást hajt végre" – olvasható az MNB háttéranyagában.

Az Önfinanszírozás 3.0-nak nevezett programmal kiteljesedik az eszköztár átalakítása:

  • kivezetik a likviditáskezelési célú kéthetes betétet
  • emelkedik a jegybanki kamatcsere-tenderein (IRS) meghirdetett mennyiség 20 százalékkal, valamint
  • attraktívabb lesz az jegybanki IRS-ek árazása.

A MNB háttéranyagából az is kiderült, hogy a bankrendszer alkalmazkodásától 400-800 milliárd forintos állampapír-vásárlást jelenthet. Ez „támogatja az Önfinanszírozási programot és az ÁKK forintkibocsátási tervének biztonságosabb megvalósulsát".

A cél a hitelezés erősítése

Az Önfinanszírozás 3.0 a hozamgörbét lefelé tolja – akár rövid, akár hosszú oldalon –, ezért gondoljuk úgy, hogy ez monetáris lazítás, mondta Nagy Márton az MNB alelnöke a jegybank témában összehívott háttérbeszélgetésén. Minden jegybanki eszközt ez alá a program alá rendeltünk, közölte az alelnök.

A jegybank célja, hogy a kereskedelmi bankokat a hitelezés és a magyar állampapírok felé terelje.

A program nagyban segíti a kkv-hitelezést is, jelentette ki az alelnök. A kkv-hitprogramban nemcsak még kedvezőbb tenderek lesznek, hanem preferenciális betétek is, mondta Nagy Márton.

Fokozatosan vezetik ki a kéthetes betétet

1800 milliárd forintos nettó állampapír kibocsátást és közel 1000 milliárd forintos nettó devizafinanszírozást tervez az ÁKK – ezt támogatandó hozta meg döntését a jegybank, jelentette ki Hoffmann Mihály igazgató az MNB háttérbeszélgetésén. Ez a két érték nagyságrendileg azonos az elmúlt két évével.

A kéthetes betétet fokozatosan vezetik majd ki 2016 április végéig: a ténylegesen aukcionált 1000 milliárd forintos állományt fokozatosan, 250 milliárd forintos lépcsőkben mérséklik - mondta az igazgató. Hoffmann Mihály közölte, az állampapír banki keresletének megugrása mellett arra számítanak, hogy

tovább csökken a devizaadósság részaránya a teljes adósságállományon belül

– év végére ez 27 százalékra mérséklődhet.