A Lego már nem kérdezi, mire kellenek a megrendelt elemek

ai weiwei
Chinese dissident artist Ai Weiwei (R) poses for photographers in the 'Letgo' installation following the launch of the joint exhibition 'Andy Warhol/Ai Weiwei' in Melbourne on December 10, 2015. Ai Weiwei on December 10 said he believes his activism is helping to change China and the price he has paid for speaking out was worth it. AFP PHOTO/Paul Crock RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION / AFP / PAUL CROCK
Vágólapra másolva!
2016. január 1-je előtt ha valaki nagyobb adag elemet rendelt a Legótól, a cég megkérdezte tőle, mihez akar kezdeni velük. A cég ugyanis nem akarta, hogy úgy tűnjön, mintha magánszemélyek vagy szervezetek ügyeit támogatná. Aj Vej-Vej kínai művész rendelését ezzel az indokkal nem teljesítették. Január 1-je óta a Lego már nem kérdez, de megkéri a megrendelőt, hogy ha kiállítja, amit az elemekből épít, akkor jelezze, hogy a Lego nem támogatta a projektet.
Vágólapra másolva!

A Lego 2016. január 1-jével változtatott az irányelvein: nem kérdezi meg, hogy mire kellenek az elemek azoktól, akik nagy mennyiségben rendelnek. Korábban a nagyobb rendeléseknél feltette ezt a kérdést, a cég indoklása szerint azért, mert a vállalat célja, hogy gyermekeket inspiráljon kreatív játékon keresztül, nem pedig az, hogy magánszemélyek vagy szervezetek célkitűzéseit támogassa.

Lábjegyzetet kér az alkotásokhoz

Azonban ez az irányelv félreértésekhez vezethet és ellentmondásosnak tűnhet, ezért január 1-jétől már nem tesz fel semmilyen kérdést. Ehelyett felkéri a vásárlókat, hogy ha az elemekből épített alkotást nyilvánosan is bemutatják, akkor

jelezzék, hogy a Lego nem támogatja az adott projektet,

tájékoztat közleményében a cég.

Visszautasított egy megrendelést

A Lego közleményének előzménye, hogy a kínai hatóságok által korábban letartóztatott és alighanem mindmáig megfigyelt képzőművész, Aj Vej-vej Instagram-oldalán jelentette be: a Lego cég visszautasította tömeges megrendelését, ezzel megnehezítve, hogy elkészítse installációját a melbourne-i Victoria Nemzeti Galéria évvégi kiállítására.

A Lego visszautasította Aj Vej-Vej megrendelését Forrás: AFP/Paul Crock

Politikai természet

Aj Vej-vej egy nagyobb adag Lego-elemet szeretett volna rendelni a játékgyártó cégtől, de a dán vállalat a tervezett projekt politikai természetére hivatkozva elutasította a vásárlását. A művész kijelentette: ez a lépés diszkriminatív és cenzúrázza a művészetet.

A kínai művész végül elkészítette installációját, a szükséges Lego-elemeket közadakozásból gyűjtötte össze.