Nő a hulladékelszállítás díja

szelektív hulladékgyűjtés szabályainak változása, illusztráció
Magyarországon összesen 18 millió tonna szemetet termeltünk. Ebből anyagában 30%-ot hasznosítottunk újra, 2012-ben 37%-ot. 2010-ben a háztartási szemét 70,4%-a lerakókba került, 2012-ben pedig a 65,4%-a. A környezetügyi államtitkárság szerint a pozitív folyamatoknak az az oka, hogy bevezették a lerakási díjat
Vágólapra másolva!
A kommunális hulladékelszállítási díjak az idén is emelkedni fognak. A szelektív hulladékgyűjtést alkalmazók már eddig is jelentős költségeket takaríthattak meg. A hagyományos és szelektív rendszert választók közül egyértelműen azok járnak jobban, akik az utóbbi mellett tették vagy teszik le a voksukat. 
Vágólapra másolva!

A hulladékelszállításhoz kapcsolódó egyik leglényegesebb változás az lesz 2016-ban, hogy a kommunális, vegyesen gyűjtött hulladékok tekintetében a kezelési díj, amit az elszállítónak kell megfizetnie a lerakott hulladék után,

egységesen emelkedni fog,

tonnánként nagyjából 500 forinttal – írja közleményében a Recobin Kft.

10-15 százalékos drágulás

Ez az áremelkedés közvetlenül érinti majd a vállalkozásokat, irodaház-tulajdonosokat és üzemeltetőket, a megnövekedett költség a közszolgáltatók által kibocsátott havi számlán jelenik majd meg. Akár 10-15 százalékos díjemelkedést is tapasztalhatnak a számlákon.

Ez a változás a szelektív gyűjtési módot, illetve az itt felmerülő költségeket nem érinti,

a szelektív hulladékgyűjtés már eddig is költségmegtakarítást jelentett a létesítménygazdák számára: ezekre a hulladékokra az irodaházak nagyon kedvező elszállítási feltételeket tudnak kialkudni, míg az önkormányzatok, iskolák, állami intézmények szelektív hulladékának elszállítása egységesen díjmentes.

Magyarországon összesen 18 millió tonna szemetet termeltünk Forrás: AFP/Ferenc Isza

Egy megfelelően optimalizált beltéri szelektív hulladékgyűjtéssel, a kommunális hulladékáram eltérítésével jelentős, akár 60 százalékos költségmegtakarítás érhető el – írta közleményében a Recobin Kft., ami Magyarországon egyedüliként foglalkozik teljes körű beltéri szelektív hulladékgyűjtés kialakítása mellett tanácsadással, oktatással és az elszállítás megszervezésével is.