Hatalmas a káosz a szabadság kiadásában

munkaidő, túlóra, illusztráció
Vágólapra másolva!
A munkáltatók közel 85 százalékánál tártak fel a munkavállalók felét érintő munkaügyi jogsértést - derül ki a munkaügyi hatóság összefoglaló jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A célellenőrzés 1 159 vállalkozás (13 156 munkavállalót érintő) foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. A feltárt jogsértések 51 esetben munkaügyi bírság kiszabását indokolták. 298 foglalkoztatót érintően szabálytalanság megszüntetésére irányuló kötelezést, 465 munkáltatóval szemben kötelezés nélküli határozatot adott a munkaügyi hatóság - olvasható a munkajog.hu oldalon.

Sok a probléma a nyilvántartással

Az elmúlt évek tapasztalatainak megfelelően a nyilvántartási kötelezettség (hiányos, hamis nyilvántartás, illetve nyilvántartás hiánya) megszegése miatt intézkedett leggyakrabban a munkaügyi hatóság.

A kereskedelemi ágazatban tevékenykedő munkáltatókkal szemben kellett legtöbbször intézkednie a hatóságnak.

A munkaidő nyilvántartására vonatkozó szabályok megkerülése miatt az intézkedések 43 százaléka ebből az ágazatból került ki. A vendéglátás, valamint az építőipar területén is jellemzőek ezek a szabálytalanságok.

Jogsértő szabadságolás

Kiemelkedő volt a célellenőrzés tárgyát képező szabadsággal kapcsolatos jogsértések száma is. Az intézkedések 19 százaléka emiatt történt, amely a főbb jogsértéssel érintett munkavállalók 51 százalékát érintette. Ennek oka, hogy nagyobb munkavállalói létszámot foglalkoztató munkáltatók,

főleg a gépipar és feldolgozóipar területén nem a jogszabálynak megfelelően adták ki a szabadságot.

Az előbbieken túl a munkaidőre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása az intézkedések 19 százalékát vonta maga után, melyek a főbb jogsértéssel érintett munkavállalók 12 százalékát érintették. A kereskedelemre és a vendéglátásra jellemzőbb az említett szabálytalanság, az összes ilyen jogsértés 73 százaléka esett ezekre az ágazatokra.

Nem csak munkaidőben

Az ellenőrzések megszervezésénél figyelmet fordított a hatóság arra, hogy ne csak rendes munkaidőben legyenek jelen a munkaügyi felügyelők a munkahelyeken, hanem hétvégenként, illetve hétköznap a hivatali időn túl is tartsanak ellenőrzéseket.

A munkaügyi ellenőrzések és eljárások egy része még folyamatban van, így a megállapítások a jelentés elkészítésekor ismert tényeken, adatokon alapulnak.