A kormány ráküldte a NAV-ot az Uber-sofőrökre

taxi uber ellenes tüntetés no thanks
Vágólapra másolva!
A taxisok Deák téri forgalomlassító demonstrációja nyomán a kormány ráküldte a NAV-ot az Uber-sofőrökre, Orbán Viktor pedig olyan új szabályozást ígért, ami mindenkire egyformán vonatkozik majd. A köteleződíjak rohamosan emelkednek, az üzemanyagok viszont egyre olcsóbbak, az olaj világpiacán 2016-ban is marad a túlkínálat. Változtak a 10+10 milliós csok feltételei, a támogatás már most megborította az ingatlanpiacot, rövidtávon lakás- és szakemberhiány várható. A világ vezető politikusai és üzletemberei megtartották szokásos éves összejövetelüket Davosban, az IMF lefelé módosította a világgazdaság növekedési előrejelzését, a francia elnök gazdasági szükségállapotot hirdetett. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A kormány zéró toleranciát hirdetett az Uber sofőrjeivel szemben. A NAV a jövőben szigorúan ellenőrizni fogja az Uber-sofőröket, az adóhatóság már ki is kérte az Ubertől azok nevét, akik náluk személyszállítási tevékenységet végeznek, jelentette be Tállai András adóügyekért felelős államtitkár és NAV-vezető pénteken, egy nappal azután, hogy véget ért a Deák téri taxistiltakozás az Uber ellen.

Sok NAV-os fog uberezni

Tállai András azt is megígérte, hogy a NAV egy tájékoztatót jelentet meg, amelyben egyértelműen leírják, mi a teendője egy Uber-sofőrnek. Vagyis, hogyan adózhat a tevékenysége után. A tájékoztató pár órával később meg is jelent, azok a sofőrök, akik nem tartják be az adóhatóság honlapján található szabályokat 200 ezer forintos büntetésre számíthatnak.

A kormány ráküldte a NAV-ot az uberesekre Fotó: Polyak Attila - Origo

Nem barátja az Ubernek

A taxisok egyébként azért hagyták abba a demonstrációt, mert tárgyaltak a kormánnyal, Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára és Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár azt mondták nekik, a kabinet

a szabályosan működő, adófizető taxisok oldalán áll".

A kormány megvizsgálja, hogy lehet-e valahogy büntetni az Ubert. Szó szerint ezt írták a közleményben: "az előírások betartását kikényszerítő komolyabb szankciók és hatékonyabb ellenőrzés lehetőségeit" vizsgálja a kormány. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak.

Nem barátja a szabad versenynek

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt mondta, napokon belül lesz új szabályozás a személyszállításra, ami mindenkire, az Uber-sofőrökre is vonatkozik majd. A miniszterelnök szerint a másik megoldás az lenne, hogy

az állam a lovak közé dobja a gyeplőt, aztán boldoguljon az ügyesebb, a tehetségesebb,

de ő ezt nem tartja jónak.

Orbán Viktor szerint az nem megoldás, hogy az állam bedobja a gyeplőt, aztán boldoguljon az ügyesebb Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Sok bevétel, még több veszteség

Eközben kiszivárogtak az Uber üzleti eredményei. Miközben az Uber vesztesége egyre halmozódik, bevételi oldalon szárnyal a vállalat.

A fuvarszolgáltató hálózatnak tavaly egy negyedév alatt több bevétele volt, mint a megelőző egész évben.

A tavalyi év harmadik negyedévében az Uber 697 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, többet, mint a 498 millió dolláros nettó árbevétele volt.

Drágább kötelező, olcsóbb üzemanyag

A taxisok (vagy legalábbis egy részük) ugyan nagyon haragszanak az Uberre, de egy dolog miatt biztos együtt búsulnak (minden autótulajdonossal): akár rekordot is dönthet az idén a kötelező felelősség-biztosítások átlagdíja, ha olyan ütemben drágul tovább a szolgáltatás, mint az év első heteiben. Mostanra ugyanis

bőven 30 ezer forint fölé emelkedett az átlagdíj az alkuszcégek kimutatásai alapján.

Az üzemanyagárak alakulására viszont egy autótulajdonosnak sem lehet panasza. Péntektől csökkentette 3 forinttal a dízel üzemanyag árát a Mol, a 95-ös benzin ára nem változott. A csökkentéssel a gázolaj átlagára 295-296 forintra mérséklődött, a 95-ös benzin ára 312-313 forint maradt.

A héten ez volt a második árcsökkentés, szerdán 5 forinttal lett olcsóbb a 95-ös benzin, és 7 forinttal a gázolaj.

Egyre olcsóbb az üzemanyag Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Az első tanker Amerikából

Az üzemanyagárak drasztikus emelkedésétől 2016-ban nem kell tartani, az idén mérséklődik, de korántsem tűnik el a túlkínálat az olaj világpiacán, írta havi jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség.

A túlkínálatot jól jellemzi, hogy negyven év után megérkezett az első amerikai kőolajat szállító tanker Európába. Az amerikai olajexport azért indulhatott újra, mert

a kongresszus feloldotta az 1975-ös korlátozást.

Drága lakásra is jár a csok

A kormány eltörölte a 10+10 milliós lakásvásárlási támogatás, a csok ingatlanokra vonatkozó 30 milliós felső értékhatárát, vagyis már 30 milliónál drágább ingatlanokra is igénybe lehet venni a csokot.

Ez főleg a tehetősebb családoknak kedvez.

Vidéken viszont előreláthatólag a közművesítés sem lesz elvárás. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint tovább vizsgálják, hogyan javíthatnák a rendszert. Nem szeretnék kizárni azokat a családokat sem, amelyek olyan helyen laknak, ahol nem valósítható meg a közművesítés.

Több lakás felel meg a csok-nak

Az értékhatár eltörlése miatt már nem kétezer, hanem hatezer lakás felel meg a csok feltételeinek, mert eltörölték az értékhatárt.

A legtöbb alkalmas lakás Budapesten van, már nem 468, hanem 3292.

A régi, hitellel terhelt lakással rendelkező háromgyerekes családoknak is megérheti a csok, ha új lakást vesznek, és ezzel a piaci lakáshitelt csok-hitelre váltják.

Már a drága lakásokra is jár a 10+10 milliós támogatás Forrás: MTI/Jászai Csaba

Felveri az árakat a csok

Az értékhatár eltörlése ellenére kevés lakásból válogathatnak még, akik a 10+10 milliós támogatást akarják felvenni. Az eladók tudják ezt, és gyorsan reagálnak a változó keresletre. Az Ingatlan.com adatbázisában több mint háromszáz olyan ingatlant talált az Origo, aminek megemelték az árát a csok bejelentése után. Ha viszont a csok miatt drágábbak lesznek a lakások, akkor

valójában nem a családok kapják a támogatást, hanem az ingatlanfejlesztők.

Ha nincs nettó, nincs csok

Azok a családok biztosan bukják a kedvezményt, akik nem nettó plusz áfa, hanem bruttó ár szerint kötöttek szerződést az új lakásukat építő kivitelező cégekkel. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a bruttó ár adószakmailag az áfa összegét is tartalmazó teljes vételárat jelenti. Ebbe kapaszkodnak a kivitelezők is: korábban ennyiben egyeztek meg, a szerződésben is ennyi szerepel, így hiába csökkent az áfa, a bruttó ár szerintük nem változik.

Szakemberhiányt okoz a csok

Még sosem szűnt meg olyan sok cég, és soha nem alapítottak olyan keveset az építőiparban, mint 2015-ben. Az új uniós támogatási ciklus és a csok miatt az építőipar teljesítménye hamarosan nőni fog, de a megugró keresletet a cégek rövid távon nem fogják tudni kiszolgálni, egy szakértő komoly anomáliákra és szakemberhiányra számít.

A csok megborítja az ingatlanpiacot Forrás: Northfoto

Menekültek és robotok

A svájci Davosban megtartották a a Világgazdasági Fórum szokásos éves tanácskozását. A téma az aktualitása miatt megkerülhetetlen menekültprobléma mellett a negyedik ipari forradalom, a robotok, a mesterséges intelligenciák és a hálózatba kapcsolt eszközök robbanásszerű terjedése volt. Magyarországot se a kormány, se a Nemzeti Bank nem képviselte Davosban.

Gazdagok és szegények

Megjelent az Oxfam éves jelentése a világban tapasztalható gazdasági egyenlőtlenségről, amit hagyományosan a davosi találkozó elé időzítenek. Ebből kiderült, hogy 2015-ben a leggazdagabb 62 magánszemélynek együtt annyi vagyona van, mint a világ szegényebb felét kitevő több mint 3,6 milliárd embernek. A változás drámai ütemét mutatja, hogy 2010-ben ehhez még 388 szupergazdag kellett.

Ráadásul ennek a 62 személynek a vagyona 2010 óta 44 százalékkal (542 milliárd dollárral) 1760 milliárd dollárra emelkedett. Mindeközben

a világ szegényebb felének vagyona 41 százalékkal (kicsit több mint ezer milliárd dollárral) zsugorodott.

Menekültek és GDP

Az Európába érkező migránsok gyors munkaerőpiaci integrációját szorgalmazta az IMF a Világgazdasági Fórum nyitásához időzített jelentésben. A valutaalap felszólította az uniós országokat, hogy a tagállamok hárítsák el a menekültek munkavállalását nehezítő akadályokat, az olyanokat, mint például a minimálbért szigorúan szabályozó törvények és szabályok.

Az IMF arra számít, hogy a menekültválság idén 0,09, jövőre pedig 0,13 százalékponttal emeli meg az EU GDP-jét,

főleg annak köszönhetően, hogy növekedni fognak a menekültek lakhatását és megélhetését biztosító kormányzati kiadások. A szakértők számításai szerint Ausztriában jövőre várhatóan 0,5, Svédországban 0,4, Németországban pedig 0,3 százalékpontot tesz hozzá a növekedéshez.

Az IMF szerint a menekültek miatt jobban nő a GDP Fotó: M. Schmidt János - Origo

Össze kéne dobni még pár milliárd eurót

Európának a menekültáradat hatékony megfékezéséhez az eddiginél néhány euromilliárddal több pénzt kell a Szíriával szomszédos országok rendelkezésére bocsátania a háborús menekültek ellátásához, mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter Davosban.

Ami abban a térségben félresikerül, az nem az Egyesült Államokban vagy Ausztráliában, hanem Európában csapódik le"

- hangsúlyozta.

Szükségállapot a francia gazdaságban

Gazdasági szükségállapotot hirdetett meg üzletemberek előtt tartott beszédében Francois Hollande francia elnök. Hollande ezzel együtt gazdasági reformcsomagot jelentett be: 500 ezer emberre kiterjedő képzési programot akar indítani, és lazítani akar a dolgozókat védő szabályokon, hogy így ösztönözze a cégeket új munkaerő felvételére. Franciaországban 10 százalék fölött van a munkanélküliség, Hollande azt ígérte, csak akkor indul újra az elnöki székért 15 hónap múlva, ha sikerül csökkentenie a munkanélküliséget.