Enyhülnek idén a világ adósságterhei

dollár USD
A clerk counts US dollar bills at a bank in Huaibei city, east Chinas Anhui province, 10 August 2011. Chinas yuan strengthened beyond 6.4 per dollar for the first time in 17 years, supported by the Federal Reserves pledge to keep interest rates at a record low and signs China will use currency gains to help rein in inflation. The currency rose the most since November and 12-month non- deliverable forwards climbed to a three-month high after the central banks daily fixing had its biggest jump of 2011.
Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb adósságot kell refinanszírozniuk a világ kormányainak, miután a válságot követő extra kiadásokat követően növekszik a pénzügyi szigor a világban. Az idei év egészében a világgazdaság vezetői 7100 milliárd dolláros refinanszírozási szinttel nézhetnek szembe.
Vágólapra másolva!

A 2016-os 7100 milliárd dolláros refinanszírozásra váró adósság alig jelent elmozdulást a 2015-ös 7000 milliárdhoz képest, mindazonáltal 2012-es 7600 milliárd óta fokozatos csökkenés figyelhető meg – írja a Bloomberg. Az adatok a G7 országokra vonatkoznak, kiegészülve Brazíliával, Indiával, Kínával és Oroszországgal.

Forrás: 123rf.com

Az egyes gazdaságok terheit nézve Japán, Németország, Olaszország és Kanada csökkenésre készülhet, míg az Egyesült Államokban az Egyesült Királyságban emelkedés jöhet. A terhek zsugorodása egyébként jól jöhet az olyan időszakban, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ráállt a kamatemelési ciklusra, várhatóan fellendítve a kötvényhozamok szintjeit a rekord mélységekből.

Emellett a költségvetési decitek

idén már a hetedik egymást követő évben szűkülhetnek,

vélik a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok. Elsősorban azért, mert a válságot követő extra kiadások után a vezető gazdaságok nagyobb szigorral kezelik a pénzügyeiket.

A legnagyobbak terhei

Noha a kormányokra egyre kisebb hitelfelvételi nyomás nehezedik, ez még önmagában nem jelenti azt, hogy kevesebb hitelt vennének föl. Németország például 203 milliárd euróra (221 milliárd dollár) tervezi növelni az állampapír-kibocsátását idén, a tavalyi 175 milliárdról, részben azért, hogy

finanszírozni tudja az országba érkező menekültek kapcsán felmerült költségeket.

A legnagyobb csökkenést az adósság visszaváltásban Oroszország és Brazília könyvelheti el idén, ahol az értékpapírok utáni esedékes fizetések 38 és 26 százalékkal zsugorodnak. A kamatfizetéseket is beszámítva a G7 és a BRIC országok összesen 7800 milliárd dollárnyi adósság vár refinanszírozásra, ami alig mutat változást 2015-höz képest.

Forrás: Bloomberg

Az Egyesült Államok, amely 13 100 milliárd dollárral a világ legnagyobb adósának számít, idén 3500 milliárd dollárnyi lejáró állampapírral számolhat, ami 14 százalékos emelkedésnek minősül 2015-höz képest. Ezzel együtt Kína néz majd szembe a legnagyobb százalékos emelkedéssel. A világ második legnagyobb gazdaságának refinanszírozási szükségletei ugyanis 2016-ban

41 százalékkal 254 milliárd dollárra ugranak.

A szigor és a hozamok

Mindemellett jól mutatja a költségvetési szigor fokozódását, hogy a becslések szerint ebben az évben a fejlett világban átlagosan 2,4 százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési deficit, a 2015-re becsült 2,6 százalék után. Összehasonlításképpen a hiány 2009-ben 7,2 százalékos volt.

Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Stefano Oppo

Az állampapírok hozamai egyébként 2015-ben

mindössze 1,2 százalékos nyereséget hoztak a befektetőknek,

szemben a 2014-es 8,4 százalékkal, és az elmúlt öt év 4,4 százalékos átlaghozamával – derül ki a Bank of America Merrill Lynch indexeiből.

Az árakkal ellentétes mozgást végző hozamok az elmúlt időszakban emelkedésnek indultak, mivel a recesszió árnya elhalványult, és ezért a befektetők fokozatosan hagyták el a biztonságos menedéknek számító kötvényeket. Ezzel együtt az is jelentős hatással van a kötvénypiaci hangulatra, hogy a Fed decemberben elkezdett kamatot emelni, és a jegybank saját előrejelzése szerint az év végéig négy emelés várható.