A merényletek visszaesést okoztak az easyJetnek

Easyjet airbus A320
Vágólapra másolva!
Az easyJetnek 2015-ben 930 millió font volt az árbevétele, 0,1 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. Az utaslétszáma 8, a kihasználtsága 0,6 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Az easyJet nyilvánosságra hozta 2015-ös üzleti eredményeit. A 2015. december 31-ével zárult pénzügyi negyedév eredményei, fontosabb pénzügyi adatok: az utaslétszám 8,1 százalékkal, 16,1 millióra, a kapacitás 7,3 százalékkal, 17,8 millió ülőhelyre nőtt, a kihasználtság pedig 0,6 százalékponttal, 90,3 százalékra javult.

A merényletek visszaesést okoztak

Az egy ülőhelyre jutó októberi árbevételt beárnyékolta az egyiptomi és párizsi tragédiák hatása, írja közleményében a cég, így novemberben és decemberben mind a kereslet, mind a hozam alacsonyabb volt a korábbinál. A második negyedévre vonatkozó foglalások azonban jelentős javulást jeleznek a novemberi és decemberi adatokhoz képest. Az egy ülőhelyre jutó árbevétel az első negyedév egészére vetítve és változatlan árfolyamon számolva 3,7 százalékos csökkenést mutatott.

A merényletek után visszaesett az easyJet forgalma Forrás: Flickr/Aero Icarus

Kisebb volt az árbevétel

A teljes árbevétel 930 millió fontnyi összege meggyőzőnek mondható – csupán 0,1 százalékkal maradt el az előző évitől, mivel az utaslétszám növekedése és a kihasználtság javulása által termelt többletet elvitte az egy ülőhelyre jutó árbevétel csökkenése és a 32 millió font összegű árfolyamveszteség.

Eurókötvényeket bocsátott ki

Az easyJet a Moodystól Baa1 stabil, a Standard & Poorstól pedig BBB+ stabil besorolást kapott, és bejelentett egy 3 milliárd font összegű, középtávú eurokötvény-kibocsátási programot. A programra az easyJet tőkeszerkezet-felülvizsgálatának keretében kerül sor, és új forrásokat tesz elérhetővé.

A készpénzben és pénzpiaci eszközökben tartott betétek összege 2015. december 31-én 743 millió GBP, a nettó készpénzállományé 266 millió GBP volt.