Atomerőműépítés: nem tendereztetnek a csehek

Vágólapra másolva!
Az új csehországi atomerőművi blokkok szállítóját is tender nélkül választják ki.
Vágólapra másolva!

A HlídacíPes.org cseh hírportál Lenka Kovačovská cseh ipari miniszterhelyettesre hivatkozva azt írta, hogy a világ többi országához hasonlóan Csehország sem kísérletezik többé tenderrel és versenytárgyalás nélkül fogja kiválasztani a tervezett új atomerőmű szállítóját. A stratégiai partner kiválasztásában egy új kormányzati szervezet, egy Atombizottság fog közreműködni, amely egyben koordinálni fogja a csehországi atomenergetikai fejlesztési programot.

Kovačovská azt is elmondta, hogy a tavaly törölt temelíni tender nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „Ténylegesen mi voltunk az egyedüli ország a világon, amely nyitott versenyeljárás keretében kereste partnerét az atomerőmű építéséhez". A miniszterhelyettes, aki részt vett az új cseh energetikai koncepció kidolgozásában, elmondta, hogy az új kormányazati szerv az év végéig hivatott a kormány elé terjeszteni a stratégiai partnerrel szemben támasztott követelményet, beleértve a beruházás finanszírozását is.

A HlídacíPes.org beszámolója szerint az Atombizottság létrehozása gyakorlatilag az első lépés lesz az atomerőmű új energiablokkot szállító stratégiai partner kiválasztása során. Az Atombizottság tagjai az illetékes minisztériumok, - az ipari-, a pénzügy-, a külügy-, a környezetvédelmi és regionális fejlesztési minisztérium helyettes vezetői.

A portál értesülései szerint ipari miniszter vezette Atombizottság tagja lesz többek között Dana Drábová, a Cseh Atomenergiahivatal vezetője, valamint a cseh energetikai vállalat, a ČEZ több vezetője is. A prágai kormány egyelőre keresi még a csehországi atomprojektet irányító kormánybiztos személyét. A HlídacíPes.org portál korábban a volt ipari miniszterhelyettes, Pavel Solc mellett a ČEZ Felügyelőbizottsági tagját Jiří Tycov nevét említette lehetséges kormánybiztosként.

Lenka Kovačovská szerint pályázaton kellene kiválasztani a kormánybiztost, akinek össze kell majd hangolni az állam, a különböző minisztériumok és főhivatalok, a beszállítók és a ČEZ tevékenységét az új csehországi atomerőmű megvalósítása során.

Kovačovská úgy véli, hogy a meghatalmazottnak az ipari minisztériumban kell dolgoznia, ahol öt emberből álló új osztály alakulna, a csapat többi tagja pedig más minisztériumokból kerül ki.

A cseh portál idézte a ČEZ illetékeseit, akik a kormányhoz hasonlóan nem a temelíni helyszínt, hanem a Dukovany helyszínt preferálnák. Van viszont egy olyan maximalista forgatókönyv is, amely a csehországi atomenergetika fejlesztése során négy új reaktorral számol – kettő Dukovanyban, kettő pedig Temelínben épülne meg. A temelini és dukovani erőművek előkészítése párhuzamosan fog végbemenni.

Dukovanynak mindenestetre igyekzenie kell, ugyanis a régi blokkok üzemideje a tervezettnél tíz évvel korábban véget érhet. „Dukovany és Temelín együttes tervezése nagyobb rugalmasságot biztosít a partnereinkkel való tárgyalások folyamán" – mondta Lenka Kovačovská. A kormány álláspontja szerint a két új blokk felépítése után az atomenergetika részaránya a csehországi termelésében 2040-ig 50 százalékra nőhet.