31 ezer kis- és középvállalkozás jutott forráshoz

zsé, zseton, della, lové, suska, lé, forint
Hungarian banknotes, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Sikerült megállítani a hitelállomány csökkenését a növekedési hitelprogrammal, amelynek révén mintegy 31 ezer kis- és középvállalkozás jutott forráshoz - mondta Pulai György, az Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője az állami tévén.
Vágólapra másolva!

Kiemelte, hogy a tavalyi év harmadik negyedévében több mint 3 százalékkal nőtt a kkv-hitelállomány. Ideális lenne, ha ez a hitelállomány minden évben 5 százalék fölötti mértékben nőhetne, ez tudná kellően támogatni a reálgazdaságot.

Növekedett a gazdaság

A program nélkül lényegesen alacsonyabb lett volna a bruttó hazai termék (GDP) növekedése, a növekedési hitelprogramnak (nhp) köszönhetően a gazdasági növekedés 1-1,5 százalékponttal lett magasabb 2014-2015-ben.

A főisztályvezető örvendetesnek nevezte, hogy az nhp 2013 őszén indult második szakaszában a teljes hitelállomány 40 százaléka,

több mint 500 milliárd forint a mikrovállalati szegmenshez került, és ezeknek a hiteleknek a 75 százaléka beruházási célú volt.

A legtöbb forrás, a hitelek háromnegyede a kereskedelembe, a mezőgazdaságba és a feldolgozóiparba jutott el a program segítségével - mondta Pulai.

Indul a kivezető szakasz

Hozzátette, hogy az nhp harmadik, kivezető szakasza az idén indult, ez a növekedés támogató program (ntp) részét képezi. Kiegészítő eleme a devizában való finanszírozást segíti elő a devizabevétellel rendelkező - elsősorban exportőr - kkv-k számára.