Tőkeakadémia: Elleshetik a forrásbevonás trükkjeit

Vágólapra másolva!
Ha bővítést, nemzetközi piacra lépést vagy új partner megnyerését tervezi egy vállalkozás, további tőkére lehet szüksége. Az ehhez szükséges tudás és képességek megszerzéséhez nyújt segítséget a Nemzeti Befektetési Ügynökség Tőkeakadémiája, ahol a forrásbevonás trükkjeit leshetik el hazai kis - és középvállalkozások vezetői.
Vágólapra másolva!

Idén ősszel már második alkalommal indította el Tőkeakadémia elnevezésű képzését a HIPA. Az oktatás célja a cégvezetők forrás-, illetve tőkebevonási ismereteinek, képességeinek fejlesztése, ezen keresztül pedig a vállalkozások befektetéseket vonzó tulajdonságaik javítása. A képzésen az üzleti angyal típusú finanszírozástól kezdve a kockázati tőkén, banki hiteleken és EU-s támogatásokon keresztül a külföldi befektetőkkel kapcsolatos hazai tapasztalatokig, a forrásbevonás leglényegesebb eszközeit ismerhették meg a résztvevők.

A kudarc is lecke

Kóka János, a Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgatója a befektetésekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait között kiemelte, hogy ő is a kudarcaiból és nem a sikereiből tanult a legtöbbet, valamint hogy a befektetőkkel való sikeres tárgyalás kapcsán

a legfontosabb az önmagunkban és projektünkben való szilárd hit.

Stephen Nelson, angol befektetési tanácsadó előadásában az üzleti terv minőségének kiemelt fontosságáról beszélt, valamint hangsúlyozta a hatékony marketing, a konkrét adatok és a reális exit stratégiák fontosságát. Ezek együtt alapozzák meg a befektetői tárgyalás kimenetét, a projektgazda hitelességét. Nem elegendő rendelkezni egy egyedi, kreatív termékkel,

a terméket egy attraktív környezettel együtt kell a projekt tulajdonosnak kínálnia.

Bolla Szilárd, a HIPA befektetési elnökhelyettese, a kétszer két napos tréning záró vacsoráján a résztvevőknek üzenetként megfogalmazta: míg a HIPA-nak Magyarországot kell jól „becsomagolnia" és képviselnie, úgy a magyar projektgazdáknak a jól kidolgozott, magas minőségű projektjeiket kell ügyesen és gondosan tálalniuk a sikeres befektetői tárgyalás és üzletkötés érdekében.