Öngólt rúghat Putyin a törökök ellen

Putyin Putin Törökország
Protesters walk over a burnt poster depicting Russian President Vladimir Putin and reading "Putin, killer!" during a demonstration against Russia on November 27, 2015, in Fatih district in Istanbul. Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov on November 27 said that Ankara has crossed the line by shooting down a Russian warplane this week and warned the incident could severely undermine Turkey's interests. AFP PHOTO / CAGDAS ERDOGAN / AFP / CAGDAS ERDOGAN
Vágólapra másolva!
Miközben egyre éleződik a konfliktus Oroszország és Törökország között, kérdés, hogy Vlagyimir Putyin elnök keménykedése vajon meghozza-e a kívánt hatást. A Bloomberg elemzője ugyanis úgy látja, hogy az orosz szankciók nem Törökországnak okozhatnak valódi nehézségeket, hanem csupán az orosz mindennapokat nehezíthetik meg.
Vágólapra másolva!

Többször is előfordult, hogy a vízummentesség ellenére török állampolgároktól tagadták meg az Oroszországba való belépést, miután Törökország nemrégiben lelőtt egy orosz vadászgépet, amely igencsak kiélezte a hangulatot a két ország között. Ezzel párhuzamosan az orosz hatóságok „egészségügyi” indokokra hivatkozva számos török termékről mondták azt, hogy nem értékesíthetők az orosz piacon – írja Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája, aki úgy látja,

az oroszok akár komoly öngólt is rúghatnak a törökellenes lépésekkel.

Az oroszoknak fájhatnak a csapások

Az incidens után az orosz vezetés megtárgyalta, hogy miként büntethetnék meg Törökországot, és olyan lehetőségekkel álltak elő, mint a két ország közötti charter-járatok tilalma, az orosz utazási irodák nem ajánlhatnak török utakat, korlátozzák a kamionforgalmat, valamint embargót vetnek ki a gyümölcsökre és zöldségekre. A miniszterelnök-helyettes szerint ez utóbbi nem vezetne azonnali áremelkedésekhez, de látható, hogy a nyugati országok ellen múlt nyáron kivetett élelmiszerembargó 20-30 százalékos drágulást eredményezett. Ráadásul októberben éves alapon 11,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés Oroszországban.

A gyümölcs- és zöldségembargó, illetve a turizmus korlátozása mindkét országnak fájdalmas lehet, de az orosz átlagembereket érintheti a legrosszabbul

– hangsúlyozza az elemző. Az Oroszországba irányuló török mezőgazdasági export értéke tavaly elérte az 1,2 milliárd dollárt, ami a teljes élelmiszerexport 7 százalékát tette ki. A török gazdák pedig valószínűleg különösebb probléma nélkül megoldják majd a nehézségeket. Ezt támasztja alá, hogy európai társaik az orosz embargó ellenére is exportbővülést tapasztalhattak.

Az orosz veszteségek azonban ennél keményebbek lehetnek – írja Bershidsky. Az ország zöldségimportjának ugyanis nagyjából 20 százaléka érkezik Törökországból, a vezető kiskereskedelmi láncokban kapható citrusfélék esetében pedig ez az arány 90 százalék.

A november 16-ai törökországi G20-csúcstalálkozón még kezet fogott Putyin és Erdogan Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Kayhan Ozer

Mi lesz a turizmussal?

Ráadásul Törökország messze a legfontosabb turistacélpont volt tavaly az oroszoknak. Összesen 3,3 millióan utaztak Törökországba pihenni, ez pedig a teljes külföldre utazó turisták 19 százalékát jelentette. Noha tény, hogy

a török célállomások a turizmus korlátozásán milliárdokat veszítetnének, de az elemzés szerint ez még messze nem jelent számukra alapvető csapást.

Ezt bizonyítja, hogy az illetékes török minisztérium tavaly júliusi számai szerint a szezon csúcsán 686 256 orosz turista érkezett az országba, míg Európa egészéből majdnem 3,1 millió. Persze nem lehet elmenni azon tény mellett, hogy tavaly 4 millió orosz turista érkezett Törökországba, ezzel ők a legnagyobb 'küldő' ország, ráadásul közel 10 milliárd dollárt költöttek el.

Az orosz lakosság számára az sem mellékes, hogy a rubel leértékelődése miatt az európai vakációk a többség számára igencsak megdrágultak. A második legnépszerűbb célország pedig éppen az az Egyiptom lenne, ahol a múlt hónapban terrorcselekmény következtében zuhant le egy orosz utasszállító, és az esemény után leállították az Oroszország és Egyiptom közti utasszállító repülőközlekedést.

Belek, a török riviéra egyik gyöngyszeme és közkedvelt utazási célpont, a sport- és napimádók Mekkája Forrás: Thinkstock

Veszélyes propaganda

Az egyetlen valódi eszköz, amellyel Putyin komolyabban oda tud csapni Törökországnak – mivel az elemző szerint egyik fél sem akar háborút –, az az orosz földgázszállítás visszavágása. Törökország ugyanis 60 százalékban van rászorulva az Oroszországból érkező földgázra, de emellett Putyin kormánya az orosz Roszatomon keresztül az első török atomerőműnek is keresztbe tehet.

A probléma csak az lenne egy ilyen forgatókönyv esetében, hogy

az orosz gazdaság egy igen fizetőképes piacot veszítene el,

miközben a földgázellátó Gazprom azt kockáztatná, hogy elveszíti Dél-Európát olyan kitermelők, mint Azerbajdzsán vagy Irán javára. Azerbajdzsán már így is juttat gázt a törököknek, és nagyon szívesen adna többet is.

Az elemzés azzal zárul, hogy az orosz kormány a propagandájával igyekszik ellensúlyozni az orosz lakosság számára felmerülő költségeket, de a nagy kérdés az lesz, hogy amennyiben tényleg öngólt rúgnak, úgy mindez meddig tartható majd.