Ez a döntés 23 ezer munkavállalót érint

NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal, illusztráció
Vágólapra másolva!
Ma szavaz az Országgyűlés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemzetgazdasági tárcához igazításáról. A törvénytervezet szerint Tállai András államtitkárként felel majd az adóhatóság felügyeletéért. Az MSZP furcsállja, hogy a törvényjavaslat benyújtása után 24 órával már szavaznak is a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Tállai András azt mondta, az átalakítás után az adóhivatal kormányhivatalból központi hivatallá alakul vissza, és a jövőben a nemzetgazdasági miniszter irányítja majd. Az NGM szerint a megyei vám- és adóigazgatóságok összevonásával egyszerűbb lesz az eljárás igazgatósági szinten is, az új szervezeti struktúra pedig garantálja a gyorsabb ügyintézést és az egységes jogértelmezést.

Fotó: Origo

Megszűnnek a regionális igazgatóságok

A legjelentősebb változásnak nevezte, hogy a jelenlegi három szintről kettőre csökken az adóhivatali struktúra, miután megszűnik a hét regionális főigazgatóság, ehelyett egy központi hivatal (Központi Irányítás) és megyei igazgatóságok lesznek, utóbbiból - tekintettel a több budapesti hivatalra - összesen 23. E kettő alkotja az irányítási és a végrehajtási szintet.

Tállai András, az NGM államtitkára Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Átalakul a jogorvoslati rend,

létrejön a Fellebbviteli Igazgatóság, amely egységes jogértelmezést és hatósági tevékenységet biztosít.

A szervezet integrációját is részletezi a változtatás, megyei szinten is integrálódnak az adó- és a vámigazgatóságok - tette hozzá Tállai András.

Elmondta azt is: a vagyonátruházási illetékkel és a helyi adózással kapcsolatban is pontosításokat kezdeményezett tárcája. A kincstári monitoringrendszert is módosítják, uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt - zárta ismertetését.

Miért kell sietni?

A szocialista Tóth Bertalan élesen bírálta, hogy a NAV teljes átalakításával járó, mintegy 30 törvényt módosító törvényjavaslatot annak benyújtása után 24 órával már el is fogadhatja a Ház, ahogy azt is, hogy a

Vida lldikó az általa bírált változtatások miatt már mintegy fél éve lemondott a NAV vezetéséről, így

nem érthető, miért most nyújtották be a 23 ezer dolgozót közvetlenül érintő változtatásokat

- jelentette ki a szocialista politikus. Hozzátette: a megszűnő regionális igazgatóságokon mintegy 2400-an dolgoznak.

Sérülhet az adótitok

A változtatás teljesen új irányítási struktúrát eredményez, amelynek eredményeként pártpolitikus közvetlenül is hozzáférhet majd adótitoknak minősülő adatokhoz, de nyomozati jogkörrel rendelkező fegyveres szervet is irányíthat majd. Szerinte az adatvédelmi hatóság véleményét is ki kellett volna kérni.