Oroszország féláron adja az olajat

HORIZONTAL PRESIDENT OF THE REPUBLIC POLITICAL MEETING PORTRAIT-CLOSE-UP ATTITUDE Russian President Vladimir Putin chairs a meeting on agriculture in Russia's Rostov region on September 24, 2015. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEI NIKOLSKY
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
A 2014-es átlagárhoz képest majdnem felére csökkent az orosz Urals kőolaj ára 2015-ben. 
Vágólapra másolva!

Majdnem felére csökkent az Urals típusú orosz nyersolaj átlagára 2015 első tizenegy hónapjában éves összehasonlításban.

Majdnem a fele

Alekszandr Szakovics, az orosz pénzügyminisztérium adó- és vámhivatalának vezető szakértője december 1-jén, kedden arról számolt be, hogy az Urals átlagára 52,57 dollár volt január-novemberben, ami csaknem a fele az egy évvel korábbi 100,91 dollárnak. Novemberben az Urals átlagára 42,11 dollár volt hordónként, októberben pedig 46,77 dollár.

2014-ben az Urals hordónkénti éves átlagára 97,6 dollár volt, 9,53 százalékkal kisebb a 2013-as 107,88 dolláros átlagáránál.

Egyre kisebb a költségvetés bevétele

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, a költségvetés jelentős bevételre tesz szert a nyersolaj exportjából.

Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül az olaj exportvámját, amelyet az Urals árának havi alakulásából kiindulva egy meghatározott képlet alapján állapít meg. Az olajár csökkenése miatt Oroszország novemberhez képest 9 százalékkal, tonnánként 88,4 dollárra mérsékelte a kivitelre szánt kőolaj vámját decemberben 1-től.