Kifuthatnak jövőre az idei nagy sztorik

befektetés tőzsde hangulat pihen kifut
A befektetés maraton, nem sprintverseny, a siker hosszú távon dől el.
Vágólapra másolva!
Ahogy az idei év lassan a végéhez közeledik, a befektetők egyre inkább 2016 nagy sztorijait keresik. Az elemzők szerint jövőre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és Kína hatásai fogyasztókra és a vállalati eredményekre egyre csökkennek. A nagy kérdés az tehát, mi mozgatja majd jövőre a piacokat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai részvénypiacokon a befektetők még arra készültek a hét elején, hogy a Fed elnöke, Janet Yellen kétszer is megszólal ezen a héten, és mindenki információmorzsákra vár a decemberi esetleges kamatemeléssel kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan a hétfő nagy eseménye az volt, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bevette a kínai jüant a különleges lehívási jogok (SDR) kosarába. Vagyis még mindig a Fed kamatemelése és Kína a meghatározó. De ez jövőre megváltozhat – mondják a CNBC-nek nyilatkozó elemzők.

Csendesedő viharok

Az alapmenedzserek számára a nagy kérdés az, hogy az USA-ban a kamatemeléssel kapcsolatos bizonytalanságok kifutásával és Kína stabilizálódásával a vállalati bevételek és nyereségek kapnak-e elég lendületet a fogyasztói szektorból.

A célzott élénkítő intézkedések, melyeket Kína az elmúlt hónapokban bevezetett, sikeresen stabilizálták a gazdaságot

– mondta Gabriela Santos, a J.P. Morgan Funds globális piaci stratégája.

Jól látható a makroháttér a kínai stabilizáció mögött – tette hozzá Thomas Costerg, a Standard Chartered Global Research közgazdásza. Vagyis ebből az irányból nem számítunk jelentős kockázatra, de nyilvánvalóan oda kell figyelni – jelezte.

Úgy tűnik emellett, hogy a Fed kamatemelése körüli hangulat is megnyugodott, mivel a piac egyre inkább arra számít, hogy az amerikai jegybank a két hét múlva esedékes ülésén rálép a fokozatos kamatemelés pályájára.

Vajon tényleg stabilizálódhat a kínai gazdaság? Forrás: AFP

Újévi izgalmak

Ami azonban továbbra is komoly kérdést jelent, az a fogyasztók és a vállalatok sorsa. Santos szerint a fogyasztói költések tovább növelhetik a vállalatok bevételeit, ami egyenletes 2 százalékos növekedésnek feleltethető meg az új évben.

Továbbra is folytatódni fog a pozitív fogyasztói történet.

Ez már idén is nagy sztori volt, de azt gondoljuk, még nagyobb lendületet vehet jövőre – tette hozzá.

Costerg ezzel szemben úgy látja, hogy az amerikai gazdaságnak 2016-ban ellenszelekkel is szembe kell majd néznie. Véleménye szerint például az autóipar növekedése leállhat.

Az új körülmények között éppen ezért az elemzők elővigyázatosan tekintenek a szélesebb amerikai részvénypiacra. Adam Parker, a Morgan Stanley vezető amerikai részvénypiaci stratégája úgy nyilatkozott, hogy véleményük szerint 4 százalékkal növekedhetnek éves szinten a vállalati profitok az S&P 500 index esetében felvázolt alap forgatókönyv szerint.

Mindenki a lakossági fogyasztás további felfutásában bízik Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Fő az óvatosság

Noha a vállalati eredmények oldaláról egészen szépnek tűnnek a várakozások, az elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy nem várnak komoly megugrásokat, sőt az erős dollár miatt akár még némi zsugorodás is feltételezhető. A Morgan Stanleynél alacsony vagy közepes, egyszámjegyű hozamra számítanak az amerikai részvénypiacon.

Külön érdekesség, hogy míg a híresen bika hangulatú Brian Belski a BMO Capital Markets-től is aggodalmakat fogalmazott meg a jövő évvel kapcsolatban. Meglátása szerint

noha egy 20 éves bikapiac közepén vagyunk, látnunk kell némi visszaállást a részvényárfolyamokban.

Belski szerint számos faktor, például a Fed monetáris politikája vagy a jövőre esedékes választások is hozzájárulhatnak egy jelentősebb korrekcióhoz. Az alapvető forgatókönyve szerint az S&P 500 2 350 és 2 400 pontos magasságokig emelkedhet, mielőtt 10 százalékot csökkenne. Mindazonáltal úgy gondolja, hogy az index 2016 végére visszaállhat 2 100 pontig.

Az S&P 500 index árfolyammozgása 1995 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu