Nagyot bukott a nyugdíjalap

tőzsde, aggodalom, befektetés, India
Egy indiai férfi nézi a részvényárfolyamokat Mumbaiban.
Vágólapra másolva!
Mióta 2008-ban elkezdték közzétenni az adatokat, nem volt még ilyen rossz negyedéve a világ legnagyobb nyugdíjalapjának. Az augusztusi és szeptemberi globális részvénypiaci turbulenciák hatására ugyanis 64 milliárd dollárnyi (a magyar éves GDP fele) veszteséget könyvelt el a japán eszközkezelő alap.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb kockázatot vállalnak

A 135, 1 ezer milliárd jenes (1,1 ezer milliárd dollár) Kormányzati Nyugdíj-befektetési Alap (Government Pension Investment Fund, GPIF) 5,6 százalékos veszteséget könyvelhetett el az elmúlt negyedévben, miután a portfólióban tartott eszközeinek értéke 7,9 ezer milliárd jennel csökkent – idézi a Bloomberg a hétfőn közzétett jelentést.

Az alap még soha nem teljesített ilyen rosszul, mióta 2008 áprilisában elkezdték közzétenni az adatokat.

A GPIF 8 ezer milliárd jent veszített hazai és külföldi részvényeken, és 241 milliárdot tengerentúli kötvényeken, miközben a hazai kötvények 302 milliárdos nyereséget hoztak.

Ez volt az alap első vesztesége, mióta tavaly októberben megduplázták a részvénykitettségeiket, és visszafogták a tartott kötvények mértékét.

A tragikus számok arra is rávilágítanak, hogy milyen éles rövidtávú kockázatot jelent az egyre agresszívebb befektetési stratégia.

Az alap vezetői azonban úgy indokolták a lépést, hogy a nagyobb mértékű részvény- külföldi eszközkitettség indokolt, amikor a japán kormány igyekszik feltornászni az inflációt, amely csökkentheti a kötvények vásárlóerejét.

A GPIF negyedéves hozamainak alakulása 2014 óta Forrás: Bloomberg

Passzív befektetések

A GPIF eszközállományának 39 százaléka volt japán kötvényekben szeptember 30-án, és 21 százalék az ország részvényeiben – derül ki a jelentésből. Ez egy hónappal korábban még 38 és 23 százalék volt. Az alap ezzel együtt 22 százalékban tartott külföldi részvényeket és 14 százalékban tengerentúli kötvényeket szeptember végén.

A nyugdíjalap részvénybefektetései egyébként nagyrészt passzívak, vagyis együtt mozognak a benchmark indexekkel. A GPIF japán papírjai 13 százalékot gyengültek a Topix indexszel párhuzamosan, ahogy a kínai jüan leértékelésével és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésének globális hatásaival kapcsolatos aggodalmak felerősödtek. Az alap ezzel együtt 11 százalékot bukott a külföldi részvényein is. Meg kell jegyezni, hogy szeptember 30. óta a részvényárfolyamok visszakapaszkodtak, és a Topix 12 százalékot erősödött.

Az alap ezzel párhuzamosan 0,6 százalékos hozamot ért el a japán kötvényeken, míg a nemzetközi adósságokon 1,3 százalékot veszített, ahogy a jen 2,2 százalékkal erősödött.

A japán Nikkei tőzsdeindex árfolyammozgása az elmúlt 6 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Alapok a világban

Máshol is körülnézve a világban, az látszik, hogy a norvég szuverén vagyonalap 4,9 százalékot gyengült a harmadik negyedévben, ahogy a részvénybefektetések 8,6 százalékkal csúsztak lejjebb – közölte az alap menedzsere október 28-án.

A kanadai állami nyugdíjalap (Canada Pension Plan Investment Board) ezzel szemben 1,6 százalékot erősödött ugyanabban az időszakban, köszönhetően az eszközbeli és földrajzi diverzifikációnak. Az alap 51 százaléka volt a periódusban különböző részvényekben, 29 százalék fix hozamú eszközökben, míg nagyjából 20 százalék ingatlanban és infrastrukturális beruházásokban.