Gondolt már rá, hogy ma aranyat vegyen?

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
2010 óta nem látott mélypontra esett az arany árfolyama, melynek hátterében számos ok húzódik. Mégis érdemes górcső alá venni, vajon meddig eshet még a nemesfém ára.
Vágólapra másolva!

Hat éve nem volt ilyen olcsó az arany. 1051,6 dollár volt egy uncia pénteken, hat hete folyamatosan esik a nemesfém ára.

Az arany mindig is menekülő eszköz volt a piacon. A befektetők rohantak vásárolni, amikor olcsó volt, különösen, ha olyan dolgok történnek a világban, amelyeknek lényeges hatása lehet a gazdaságra.

Ilyen lehetne akár a párizsi terrortámadás vagy a szírai konfliktus is.

Mégis úgy tűnik, ezen események csak ideig-óráig tudták kitéríteni az árfolyamot az évek óta tartó csökkenő trendből, úgy tűnik, a befektetők egyre inkább immunisak a világban zajló borzalmakra. Inkább az amerikai jegybank várható decemberi kamatemelésére és a tovább erősödő dollárra szegeződik a figyelem, hisz a zöldhasú egyre intenzívebb ereje sem tesz jót az aranynak, tudniillik a dollárban jegyzett nemesfém relatíve drágább más fizetőeszközzel rendelkező befektetők számára. De érdekes módon Indiában és Kínában is esett a kereslet a fizikai arany iránt.

Az arany árfolyammozgása 2009 vége óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Alig hallani már az aranyról - pont ezért lehet érdekes?

Ahogy arról már egy hosszabb elemzésben értekeztünk az Investor hasábjain, a 4 éve tartó csökkenő trend egy csökkenő ék alakzatba rendeződött az elmúlt 2 évben, az árfolyam lemorzsolódása lassult, és inkább nagyobb ingadozások jellemzik a mozgást. Ugyanakkor egy ilyen csökkenő ék alakzat a legtöbb esetben egy csökkenő trend végén szokott kialakulni, így érdemes a csillogó nemesfém piacán is résen lenni. Ugyan az elmúlt hetekben bekövetkező heves árfolyamesésnek lehet még tere, de igen masszív támaszzóna van 1000-1050 dollárnál. Ugyanakkor a fent taglalt jellegzetességek miatt inkább azt lehet előre jelezni, hogy 2016-ban az arany piacán is fordulat állhat be, megszakítva az évek óta tartó csökkenést.

Arany napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: FXCM, Investor.hu