Diplomamentés helyett adósságot kaptak a hallgatók

nyelvvizsgabotrány, illusztráció
Vágólapra másolva!
Sokan nem tudtak lenyelvvizsgázni a Diplomamentő program alatt. Ennek legfőbb oka pedig a silány oktatás lehet. Több cég teletömött termekben, rossz tanárokkal indított kurzusokat. Ebből sokan meg is gazdagodtak. Akiknek pedig emiatt nem sikerült a nyelvvizsga, fizethetik vissza a kurzus díjának a felét.
Vágólapra másolva!

3 milliárd forintból közel 1000 nyelvi kurzus indult tavaly ősz óta azoknak a diákoknak, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz. A lebonyolítással megbízott Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) adatai szerint viszont eddig a tanfolyamot végzett 7200 emberből csak 2200-an tették le a komplex középfokú nyelvvizsgát – írja a HVG.

Sokaknak nem sikerül a nyelvvizsga Forrás: MTI/Marjai János

A lap azt írja, hogy a tanfolyamok nagy része minimum 85 órás. Heti kétszer 4 órával is hónapokig tart, amíg befejezik a tanulók. Azoknak, akik még március 1-je előtt iratkoztak, be év végén lejár a határidő, amíg megszerezhetik a nyelvvizsgát.

Ha ez nem sikerül, akkor vissza kell fizetniük a kurzusok díjának felét.

– mondta a HVG-nek Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. A rossz eredmény mögött az állhat, hogy a nyelviskolák nem igazán érdekeltek abban, hogy rendesen felkészítsék a diákokat. 12-14 főre feltöltik a kurzusokat, hogy minél több támogatást tudjanak kapni az államtól. Az állami támogatás 80 százalékát ugyanis még akkor is megkapják a cégek, ha a diákok 30 százalékának nem sikerül a nyelvvizsga.

Most az számolhatják, hogy mennyit kell fizetniük Forrás: Thinkstock

Sok cég meggazdagodott

A HVG információi szerint a támogatott óradíjak 700–1000 forint között vannak, vagyis nem sokkal maradnak el a nyelvtanfolyamok piaci áraitól. Lap szerint ennek a rendszernek köszönhető, hogy egyes cégek a meggazdagodás, nem pedig a szakmai bizonyítás lehetőségét látták meg a diplomamentő akcióban.

Az elmúlt években emiatt nőhetett országos méretűvé például a nyíregyházi New York Nyelviskola Kft. is, amelyet Bucskóné Szabari Judit alapított, aki az új felnőttképzési törvény életbelépéséig a Felnőttképzési Akkreditációs Testület nyelvi albizottságának elnöke volt. A többit itt olvashatja.