Jól lehet manőverezni az orosz és török piacokon

tőzsde bróker kereskedés részvény trader Frankfurt
Vágólapra másolva!
Noha az Oroszország és Törökország közti feszültségek egyes befektetőket elrettenthetnek, egyes ügyes befektetők úgy vélik, nem kell foglalkozni a politikai konfliktussal. A két ország részvényei ugyanis továbbra is igen szép lehetőségekkel kecsegtetnek.
Vágólapra másolva!

A törökök megérezték a konfliktust

Miután kedden Törökország lelőtte az orosz harci gépet, a világ egy pillanatra meghökkent az esetleges következményektől, de ez csak rövid ideig tartott. Ha pénzpiaci szempontból vizsgáljuk a kérdést, eltérő lokális és globális hatásokat látni. Török oldalról nézve a török líra kb. 2,5 százalékot gyengült a dollárral szemben, de ebben benne van a zöldhasú erősödése is. Ugyanakkor a török tőzsdeindex ettől is rosszabbul viselte az eseményeket, hisz a hétfői záráshoz képest több mint 5 százalékot veszített értékéből a mutató, ezáltal teljes eltörölve a november eleji választási eredmények után látott pozitív reakció hatását.

A török tőzsdeindex mozgása az elmúlt 4 hónapban Forrás: Investing.com, Investor.hu

Más kérdés, hogy ha nemzetközi szinten vizsgáljuk az eseményeket, már mást látni. A kezdeti mínuszokat gyorsan ledolgozták a vezető tőzsdeindexek, és magasabbra szaladtak, mint a konfliktus kirobbanása előtt. Az arany árfolyamában is gyorsan megfordult a széljárás, a kezdeti emelkedés után a hétvégére már közel 5 éves mélypontra süllyedt a jegyzés, megközelítve az 1050 dolláros szintet. Összességében azt lehet mondani, hogy

a befektetőknek többségének már a szeme sem rebben, legyen szó akár terrorcselekményről, vagy akár egy NATO-ország és Oroszország közötti katonai eseményről.

Csepp a tengerben

Bármi is történt, Marko Daljajev, a SEB közép-európai kis kapitalizációjú alapjának menedzsere továbbra is optimista. Ráadásul a SEB a legjobban teljesítő idén azon 100 alapból, amelynek jelentős kitettsége van a két országban – írja a Bloomberg.

Daljajev euróban denominált alapja 17 százalékot emelkedett az elmúlt 12 hónapban, miközben az MSCI kelet-európai benchmarkja 5 százalékot süllyedt. Ez annak tükrében igen jó teljesítmény, hogy ebben az időszakban Törökország a politikai nehézségek mellett rekord fizetőeszköz-gyengüléssel nézett szembe a terrorizmus és a menekültválság kihívásai mellett, Oroszország pedig recesszióba csúszott az alacsony olajár következtében.

Daljajev által irányított SEB közép-európai kis kapitalizációjú alapja bőven megverte az MSCI kelet-európai indexalapot Forrás: Bloomberg

A nagy trükk

A szupermenedzser trükkje a nehéz időszakban egyszerűen annyi volt, hogy kicsiben és lokális keretek között gondolkodott. Törökországban például a legfontosabb választása a fémpiacban utazó Park Elektrik volt, amely akkor is jól teljesített, amikor a réz zuhant. Oroszországban pedig a sertés- és cukortermelő Ros Agro a kedvenc, amely jól profitált az ország importhelyettesítő politikájából.

Amennyiben a nyersanyagpiacot „felülről” nézzük, akkor a réz például igencsak rázós terület, de ha „lentről”, a vállalatok felől közelítünk, akkor néhány társaság igen jól teljesít, és ezt előbb vagy utóbb, de a befektetők is beárazzák majd – mondta Daljajev.

A közelmúlt politikai konfliktusa mindeközben egyáltalán nem volt hatással az alapmenedzser stratégiájára. Meglátása szerint ugyanis

sem a török, sem az orosz vezetésnek nem áll érdekében, hogy a feszültség eszkalálódjon.

Szankciók

Persze elképzelhető, hogy valósággá válnak az Oroszország által belengetett gazdasági szankciók, azaz leállítanak beruházásokat (atomerőmű, gázvezeték), de ez Moszkvának sem kedvező, persze néha az erődemonstráció és a politika felülírja a gazdasági érdekeket. Viszont a turizmuson keresztül már így is érezhető hatása lesz a konfliktusnak, hisz Oroszország bejelentette, felfüggeszti repülőjáratok indítását Törökország felé. Már pedig a tavalyi évben is 3-4 millió orosz turista utazott Törökországba nyaralni, és közel 4 milliárd dollárt költöttek el ott. Ha ez kimarad, az jelentős érvágás.

Mindenesetre friss hír az is, hogy Oroszország 2016. január 1-ei hatállyal felfüggeszti a vízummentességet Törökországgal szemben.

Belek, a török riviéra egyik gyöngyszeme és közkedvelt utazási célpont, a sport- és napimádók Mekkája Forrás: Thinkstock

A fiatal zseni

A Tallinnban székelő Daljajev igen alaposan követi a helyi viszonyokat. Megvált például az egyik kedvenc egészségügyi részvényétől, miután kiszámolta, hogy az országban túlkínálat van gyógyszertárakból. Moszkvában minden 1 400 emberre jut egy, ami több mint háromszorosa az európai átlagnak – mondja.

Daljajev egyébként 2014 elején vette át a jelenleg 49 millió eurót érő alap vezetését a SEB-nél. Noha a megfelelő likviditás kedvéért csak kisebb pozíciókat vesz fel az orosz és a török indexek legnagyobb neveiben is, meglátása szerint a kisebb vállalatokban van az igazi nagy lehetőség.

A kis papírok igazi szépsége abban rejlik, hogy lehet olyan vállalatokat találni közöttük, amelyek anticiklikusak – mondja a 32 éves menedzser. Ha pedig nagy pozíciónk van egy-két olyan részvényben, amely 100 százalékot emelkedik, már nem nagyon kell izgulni a többi miatt – teszi hozzá.