Valaki máris nyerészkedni próbál a NAV nagy újításán

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
Ismeretlenek telefonon 6900 forintért kínálnak olyan tanúsítványt, ami igazolja, hogy egy cég kockázatmentes adózó. Az átverésnek senki ne dőljön be, figyelmeztet az adóhatóság. Olyan kategória, hogy kockázatmentes adózó, nincsen, 2016-tól megbízható kategória lesz. És ahhoz sem kell majd semmiféle tanúsítvány, a NAV negyedévente fogja felülbírálni a cégeket.
Vágólapra másolva!

Egy ismeretlen cég nevében többen telefonhívást kaptak, amelyben 6900 forint ellenében olyan tanúsítványt ígértek nekik, amely kockázatmentes adózói minőségüket igazolja, tudatta valaki a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV). A NAV ezért közleményben figyelmeztet mindenkit, hogy csalókról van szó: semmilyen előzetes tanúsítási rendszer nincs, senki ne fizessen ilyen hasznavehetetlen irományért, írják közleményükben.

Ilyen kategória nincs

A NAV szerint a tanúsítvány már csak azért sem lehet valódi, mert olyan adózói kategória, hogy kockázatmentes adózó, nincsen. A tisztességes (törvényben előírt feltételeket teljesítő) vállalkozások ugyanis jövőre megbízható adózói besorolást kapnak.

Kamu tanúsítványt kínálnak 6900 forintért Fotó: Bielik István - Origo

Három kategória lesz

Ahogy az Origo is megírta, a november 18-án elfogadott adócsomag értelmében

a vállalkozásoknál bevezetik a megbízható, az átlagos és a kockázatos adózó fogalmát.

A megbízható vállalkozások a piacon is könnyebben tudnak majd érvényesülni, hiszen vásárlói, beszállítói is látják majd a jó minősítést, amelyet a bankok is figyelembe fognak venni.

Nem kell semmiféle tanúsítvány

Mint Tállai András, a Nemzetgzadasági Minisztérium államtitkára elmondta,

2016-tól negyedévente értékelik majd a vállalkozásokat,

és a megbízható kategóriába kerülők sok előnnyel számolhatnak, míg a kockázatos adózókra jobban figyel az adóhatóság; ezek a cégek az adótartozásuk rendezése után kerülnek át az átlagos adózók csoportjába.

A kormány várakozásai szerint első körben a magyarországi vállalkozások egynegyede, mintegy 140 ezer cég kerülhet a megbízható adózó kategóriába