Meglepő társaságban a magyar jegybank

People's Bank of China (PBOC) Kína jegybank
--FILE--View of the headquarters and head office of the People's Bank of China (PBOC), China's central bank, in Beijing, China, 14 July 2015. China's sudden decision last month to devalue its currency riled neighbors and fueled investors' fears about a sharp slowdown in the world's No. 2 economy. But the move has won over the International Monetary Fund and even secured restrained praise from the U.S. Treasury Department. The currency maneuver has positioned the Chinese government to press for a greater international role for the yuan during visits to a series of Group of 20 meetings starting this week and a visit to Washington later this month. For more than a decade, the U.S. and other countries castigated China for its currency policy, saying the yuan’s level gave the country's exporters an unfair advantage at the expense of its trading partners. The Aug. 11 depreciation initially spurred worries in global financial markets as investors saw it as a signal that Beijing was reverting to its old policy playbook in a desperate effort to revive a flagging economy. Economists are generally viewing the depreciation as China presented it: as a move to make the country's exchange rate more market-determined. Combined with Beijing's careful management of the currency since then, it is bolstering China's bid to get the yuan included in the IMF's basket of reserve currencies after the IMF board's vote in November, according to people familiar with the matter.
Vágólapra másolva!
A magyar jegybank az elsők között kapott helyet, miután a kínai központi bank bejelentette, hogy regisztrálta az első nemzetközi intézményeket, amelyek beléphetnek az ország bankközi devizapiacára. 
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb az IMF valutakosár?

Regisztrálták a központi bankok, a szuverén alapok, illetve a nemzetközi pénzügyi intézmények első csoportját, melyek beléphetnek a kínai bankközi devizapiacra – írja a Reuters a kínai jegybank (PBoC) szerdai közleménye alapján.

A regisztráció szoros összefüggésben van azzal, hogy a Nemzetközi Valutaalap sokak szerint hétfőn beveheti a kínai jüant a Különleges Lehívási Jogok (SDR) valutakosarába az amerikai dollár, a japán jen, az angol font és az euró mellé.

Az MNB kitüntetett szerepe

A frissen regisztrált hét intézmény között három jegybank, a hongkongi, az ausztrál és a magyar is helyet kapott

– jelentette honlapján a PBoC. Rajtuk kívül olyan szervezetek szerepelnek a listán, mint a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD), a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA), a Világbank Csoport vagyonkezelői alapjai, valamint Szingapúr állami befektetési alapja (GIC).

A PBoC közlése szerint a kijelölt intézmények számára lehetővé válik, hogy a spot termékekkel való kereskedés mellett határidős-, swap- és opciós ügyleteket bonyolítsanak az ország belső devizapiacán.

Fotó: Bielik István - Origo

Szabályok és stratégiák

Kína szeptemberben adott ki részletes szabályozást arról, hogy külföldi intézményeket enged be a bankközi devizapiacára. Ez azt követte, hogy a PBoC júliusban döntött arról, hogy lehetővé teszi a hosszú távú külföldi befektetők kereskedését a bankközi piacon, és feloldja a befektetések méretére vonatkozó limiteket.

A világ második legnagyobb gazdasága számára egyébként régóta fontos téma a külföldi befektetők beengedése a tőkepiacaira. Ez része ugyanis azon reformoknak, melyek elősegítik, hogy a kínai gazdaság egyre nagyobb mértékben támaszkodjon a szabad piacokra a központi tervezéssel szemben.