A menekültválság felpörgette a beruházásokat

drótkerítés, szögesdrót, EU
Tornyiszentmiklós, 2015. szeptember 24. Gyorstelepítésű drótakadály a magyar-szlovén határnál, Tornyiszentmiklós közelében 2015. szeptember 24-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
2015 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 3,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest. A beruházási teljesítmény visszaesett – a nagyobb súlyú ágak közül – a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, valamint a kereskedelem területén. A határvédelmi intézkedések 64 százalékkal növelték a  közigazgatási és védelmi beruházásokat.
Vágólapra másolva!

2015 III. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított adatok szerint a beruházások 0,9 százalékkal csökkentek. 2015 III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest a beruházások volumene 3,4 százalékkal csökkent, ezen belül az építési beruházások 2,4, a gép- és berendezésberuházások 4,4 százalékkal, jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ahol csökkent

A nemzetgazdasági ágak több mint felénél csökkent a beruházások teljesítménye. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban 39, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 24, az építőiparban 14, a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban 9,8 százalékkal estek vissza a beruházások.

Created with Highcharts 4.0.4%A nemzetgazdasági beruházások volumenindexe(Szezonálisan kiigazított, 2010 negyedévi átlaga=100%)Nemzetgazdasági beruházások fixbázisú indexeiI2011IIIIIIVI2012IIIIIIVI2013IIIIIIVI2014IIIIIIVI2015IIIII9010011080120
2011 III
Nemzetgazdasági beruházások fixbázisú indexei: 94,2%

A beruházások egynegyedét adó feldolgozóipar beruházásai – az egy évvel korábbi, 7,9 százalékos növekedést követően – 6,5 százalékkal csökkentek. A nemzetgazdasági ágon belül nagyobb mértékű visszaesés következett be az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásában, a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában, valamint a járműgyártásban is.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – az egy évvel korábbi magas bázishoz képest – 13 százalékkal csökkent.

Ahol nőtt

Kilenc nemzetgazdasági ágban bővültek a beruházások, a legjelentősebb mértékben – elsősorban a határvédelmi intézkedések hatására – a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (64 százalék).

A határvédelmi intézkedések miatt megugrottak a közigazgatási és védelmi beruházások Forrás: MTI/Varga György

Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág (10 százalék) bővülése mögött a lakásfelújítások, valamint az ingatlanüzemeltetéssel, bérbeadással foglalkozó vállalkozások növekvő beruházásai álltak.

Jelentősen nőttek még a beruházások a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (43 százalék), a művészet, szórakoztatás, szabadidő (13 százalék), valamint a bányászat, kőfejtés (11 százalék) nemzetgazdasági ágakban.