Ezek az ország leggyorsabban fejlődő kis- és középvállalkozásai

Pegazus Díj díjazottak 2015
Vágólapra másolva!
Hetedik alkalommal részesültek Pegazus Díjban Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai. A rangos elismerést harminc kiváló gazdasági teljesítményt nyújtó kkv kapta meg. A vállalkozások képviselői szerda este a Magyar Tudományos Akadémia klubjában tartott gálán vehették át a díjakat, amelyeket két cégméret-kategóriában, három földrajzi régió szerint ítéltek oda.
Vágólapra másolva!

Az idei díjazottak a legkülönbözőbb iparágakat képviselik: egyaránt megtalálhatók közöttük gép- és berendezésgyártó, élelmiszeripari, illetve nyomdaipari tevékenységet végző társaságok csakúgy, mint mobiltelefon-javítással vagy éppen hűtés- és klímatechnikával foglalkozó cégek. Közös jellemzőjük, hogy

az elmúlt két teljes év során kiemelkedő növekedést értek el: éves szinten átlagosan 55 százalékkal bővült az árbevételük.

A Pegazus Díjat évente adományozza az Enterprise Investors, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázati- és magántőke-befektető vállalata, valamint a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója és a Dentons nemzetközi ügyvédi iroda.

A siker kapujában

„A Pegazus Díjjal az a fő célunk, hogy ne csupán a legnagyobb, már befutott cégek kerüljenek reflektorfénybe, hanem azok a stabilan és megbízhatóan működő kis- és középvállalatok is, amelyek a legjobb úton járnak ahhoz, hogy előbb-utóbb a legnagyobbak közé kerüljenek" – mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója.

A díjazottak Forrás: Target Communications

„Az idei díjakat érezhető növekedési környezetben, alapvetően kedvező gazdasági feltételek között ítéltük oda a kiválasztott cégeknek" – tette hozzá Edward Keller, a Dentons ügyvédi iroda partnere.

„A kitüntetett kis-és középvállalkozások példái is arra mutatnak rá, hogy az eredményesség számos összetevője mellett a kockázat- és kintlévőség-kezelés is elengedhetetlen a hosszú távú, profitábilis növekedéshez" – mondta Keleti József, a Bisnode Csoport Country Managere.

A kiválasztás menete

A helyezettek kiválasztásánál az adott cégek növekedési rátája, az elmúlt években mutatott növekedés intenzitása, valamint a vállalkozások átláthatósága szerepelt szempontként. Idén is két kategóriában (a cégek 2014-es árbevételei alapján 500 millió és 2,5 milliárd forint között; illetve 2,5 milliárd forint felett) kaphattak Pegazus Díjat a legdinamikusabb vállalatok.

A díjra jelölt cégeket objektív szempontok, nyilvános cégadatok alapján választják ki, pályázni nem lehet.

A Bisnode által rendelkezésre bocsátott nyilvános cégadatok alapján a helyezések végső sorrendjéről az Enterprise Investors szakértői gárdája döntött, figyelembe véve számos kritériumot és a cégek átláthatóságát is. Fentiek alapján tehát a Pegazus Díjat olyan, a feldolgozóiparban vagy a szolgáltatások területén működő vállalkozás nyerhette el, amelyik

  • magyar többségi tulajdonban van,
  • legalább öt éve alapították és jelenleg is aktív,
  • kielégítő likviditással rendelkezik,
  • árbevétele 2014-ben 500 millió forint felett volt,
  • a 2014-re vonatkozó EBITDA érték pozitív volt, valamint
  • a 2012-2013 és 2013-2014 időszakokban az adott régió többi cégéhez képest a legnagyobb növekedést érte el.

Természetesen alapvető feltétel volt még, hogy a vállalkozás nem tartozhatott a díjat adományozó cégek és azok tulajdonosai érdekeltségi körébe.

A díjazottak

Forrás: Enterprise Investors

Forrás: Enterprise Investors