Egy biztosítótársaság ráérzett a terrorizmusra

Párizs, 2015. november 19. Francia rendőrök vizsgálják az előző napi terrorellenes akció helyszínét Párizs északi, Saint-Denis negyedében 2015. november 19-én, hat nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vágólapra másolva!
2001. szeptember 11. óta nincs nap, hogy ne találkoznánk a terrorizmus szóval. Legutóbb a november 13-ai párizsi merényletsorozattal próbálták azt sugallni a világnak az Iszlám Állam terroristái, hogy senki sincs biztonságban.
Vágólapra másolva!

Furcsa érzés fogott el a napokban a metrón, amikor a Keletinél beszállva két készenléti rendőr állt az ajtóban, egyikük kezében fegyver. Beljebb nem mentek, a Keletitől a Kossuth térig minden megállónál leszálltak, majd vissza. Két ajtóval lejjebb ugyanez. Kicsit körül is néztek az állomásokon.

Bárhol, bármikor megtörténhet – ez az üzenet Forrás: MTI/Jászai Csaba

Vigyáztak ránk, utasokra, mert Párizsban november 13-án terrortámadás történt, ahol 130 ember életét vesztette, több százan pedig megsebesültek.

Utazni, világot látni jó, de most éppen az amerikai külügyminisztérium sem ajánlja.

A megnövekedett terrorveszély miatt az utazással kapcsolatos kockázatokról szóló, globális érvényű figyelmeztetést tettek közzé. A washingtoni külügy a felhívást az amerikai állampolgároknak címezte.

Általában nem fizetnek

Felmérések szerint az utazóknak csak a harmada köt utasbiztosítást, ha külföldre utazik. Egy dologgal viszont jobb, ha tisztában vagyunk,

ha terrortámadás áldozata lesz valaki, akkor a kórházi, egészségügyi ellátását a biztosítótársaságok többsége nem fizeti.

Ha az utazó például robbantásos merénylet halálos áldozata lesz, a családja általában nem számíthat anyagi segítségre a társaságoktól. A magyar biztosítási piacon a terrorcselekménnyel összefüggő szolgáltatásokra vonatkozó gyakorlat társaságonként eltérő, de jellemző, hogy vagy valamilyen korlátozást alkalmaznak, vagy teljesen kizárják a terrorizmust mint kockázatot.

Az Aegon kivette a terrorizmust a kizáró tényezők közül

Az Aegon, mintha ráérzett volta arra, hogy az utóbbi hónapokban világszerte megnőtt a terrorfenyegetettség. A biztosító november 1-jén vezette be azt a szolgáltatását, hogy terrorcselekmény esetén is felelősséget vállalnak ügyfeleikért. A társaság szerint a

terrorizmus valós veszély napjainkban.

Az Aegon azt írta az Origónak, hogy egymillió forintig vállalják a sérült utasok sürgősségi orvosi ellátásának költségeit, a sérültek hazaszállítását, esetleges haláleset esetén pedig szintén egymillió forintig a holtest hazaszállítását is intézik.

Francia rendőrök vizsgálják az egyik terrortámadás helyszínét Párizsban Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Eddig az utasbiztosításoknál alapvetően kizártak minden háborús, polgárháborús, belső zavargással, terrorcselekménnyel kapcsolatos esemény. November óta azonban az Aegon utasbiztosításai terrortámadás esetén is adnak bizonyos védelmet – közölték.

A biztosítónak egyébként az a célja, hogy utasaik minél előbb el tudják hagyni a terrortámadás sújtotta helyszínt. Szervezést, költségvállalást ezekben az esetekben nem tudnak garantálni, de indokolt esetben 500 ezer forintig kifizetik a hazautazást.

Azt pedig, hogy mi számít terrorcselekménynek, nem a biztosító, hanem a jogalkotó dönti el – mondta az Origónak az Aegon.

Az EUB egymillió forintnál húzott egy vonalat

Az Európai Utazási Biztosító szerint egy terrortámadásnál a sebesült utasok ellátását az esetek többségében az adott állam vállalja. Az EUB ilyen helyzetben nem fizet, kizárólag a hazaszállítás költségét téríti meg. "Ha például november 13-án Párizsban lett volna egy utasunk, aki megsebesül a terrortámadásban, akkor a hazaszállítását Magyarországra egymillió forintig vállaltuk volna.

A társaság kiemelte, ha valaki terrortámadás áldozata lesz, és van utasbiztosítása, akkor a kórházi ellátását vagy halála esetén a családját az EUB nem tudja anyagilag támogatni.

Összesen 30 millióig

Ha viszont egy, az EUB által biztosított csoportot ér terrortámadás, akkor ”az adott eseménnyel összefüggésben érintett összes biztosított személyre vonatkozóan, összesen legfeljebb 30 millió forintig felelősséget vállal az EUB”.

Nőtt az érdeklődés a terrorizmusbiztosítás iránt Forrás: AFP/Thomas Samson

A biztosító egyébként azt mondta, hogy

Terrorizmusbiztosítás

Ha valaki azt a szót hallja, hogy terrorizmus, annak 2001. szeptember 11. óta jó eséllyel azonnal a New York-i ikertornyokba csapódó utasszállítók képe villan be. A nap, amikor az al-Kaida összehangolt terrorakcióval megtámadta az Egyesült Államokat. A biztosítótársaságok ekkor kizárták a terrorizmust mint kockázati tényezőt a vagyonbiztosításból. Kollár Tamás, az AIG Europe Limited Magyarországi Fióktelepének vagyonbiztosítási igazgatója az Origónak azt mondta,

Magyarországon több mint 10 éve szerepel az AIG termékkínálatában a terrorizmusbiztosítás.

2001. szeptember 11-én az al-Kaida megtámadta Amerikát Forrás: DPA/AFP/Hubert Boesl

Az AIG Biztosító vállalati ügyfelek számára kínálja a fedezetet, amivel hazánkban jelenleg is több cég rendelkezik.

Jellemzően olyan szektorokból kapunk ajánlatkéréseket, amelyek terrorizmusnak való kitettsége magasabb,

mint például repülőterek, szállodák, bevásárlóközpontok – mondta Kollár Tamás.

Az igazgató szerint az utóbbi években érezhetően nőtt az érdeklődés, több az ajánlatkérés a terrorizmusbiztosítás iránt. A cégvezetők reálisabban látják a veszélyeket, szeretnének gondoskodni az értékeikről akkor, amikor Magyarországhoz egyre közelebb követnek el merényleteket. A terrorizmusbiztosítás épületekben, gépekben, készletekben keletkezett dologi károkat és az ennek következtében fellépő üzemszüneti veszteségeket téríti. Kollár Tamás megerősítette, hogy az AIG Biztosító már fizetett terrorizmus miatt kártérítést ügyfeleinek az előző években, persze nem Magyarországon.