Itt a végső csapás Simicskára földügyben

Földárverés Nyíregyházán
Nyíregyháza, 2015. november 17. Autók parkolnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztályának épületénél, ahol földárverést tartottak 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Egy új törvényjavaslattal tennék lehetővé az új földbirtokosoknak, hogy megemeljék a bérleti díjakat a 2013 előtti földbérleti szerződések esetén is.
Vágólapra másolva!

Gőrffy Balázs fideszes képviselő, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának az elnöke is benyújtotta a törvényjavaslatot, amellyel komoly csapást mérhetnek Simicska Lajosra. A sima többséget igénylő törvényjavaslat lényege, hogy változtatni lehessen a földbérleti szerződéseken azokban az esetekben, amikor a bennük szereplő bérleti díjak jelentősen eltérnek a piaciaktól – írja az Agrárszektor.hu.

Földárverésre érkező autók Nyíregyházán Forrás: MTI/Balázs Attila

A pontos rendelkezés szerint a legalább 10 éves időtartamú haszonbérleti szerződéseknél a megkötéstől számított legfeljebb öt év múlva, majd további maximum ötévenként kezdeményezhetnék, hogy a bennük szereplő bérleti díjakat a piaciakhoz lehessen igazítani. A piaci árat pedig igazságügyi szakért számolná ki.

Eddig olcsó volt

Simicska érdekeltségébe tartozó cégek 580 forintos aranykoronánkénti bérleti díjat fizetnek. A piaci átlag ennek legalább háromszorosa. 50 éves bérletre egyébként épp az első Orbán-kormány adta oda a földet a vállalkozónak, amikor még nem volt fagyos a hangulat közöttünk.

Második nekifutás

Már nyújtott be egy módosítót a Győrffy Balázs. Akkor parlament úgy döntött: a bérleti díjat a bérbeadó személyében bekövetkezett tulajdonosváltást követő 90 napban - ezt követően pedig három évenként - emelheti meg az új bérbeadó a 2013 decembere után kelettkezett bérleti szerződések esetén.

Az elfogadatott törvényjavaslatnak volt egy kétharmados többséget igénylő – a sarkalatosságra vonatkozó – passzusa, ami már a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó földbérleteket is érintette: elfogadása esetén a 2013 decembere előtt kötött földbérleti szerződéseknél meg lehetett volna emelni a díjakat. Viszont a kétharmados többség nem lett meg, mert csak a kormánypártok támogatták.