Százmillió forintot csalhatott el autókkal

pénz, forint, közbeszerzés
pénz, forint
Vágólapra másolva!
Közel százmillió forint adót csalhatott el az a vállalkozó, aki se be nem vallotta, se be nem fizette az áfát az országba behozott és eladott 99 autó után. Az ügyészség letöltendő börtönt és a korábbi felfüggesztett büntetés letöltését kéri a bíróságtól.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt csaknem százmillió forint összegű áfát csalhatott el egy ecsédi, gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás ügyvezetője, amiért a Heves Megyei Főügyészség vádat emelt ellene.

Nem fizetett áfát

A vállalkozó 2011 októberétől volt ügyvezetője annak a kft.-nek, amelyik az unió egyes országaiból behozott használt gépjárművek magyarországi értékesítésével is foglalkozott, írja közleményében az ügyészség.

A belföldön eladott nyugati autók után a vállalkozásnak be kellett volna vallania és fizetnie az áfát,

ezt a gyanú szerint nem tette meg.

Az áfa összegét a kilencvenkilenc különböző autó eladásakor ugyan feltüntette az általa kibocsájtott számlákon, azonban az adót a cég időszakos, a NAV Heves Megyei Igazgatóságához benyújtott bevallásaiban már nem szerepeltette, és azt nem is fizette meg. Ezzel

az állami költségvetésnek a 2011 októberétől 2012 októberéig terjedő időszakban összesen 95,5 millió forint kárt okozott.

Az ügyvezető emellett a számviteli törvényben előírt könyvvezetési, illetve a bizonylatok megőrzésére vonatkozó kötelezettségeinek sem tett eleget, így hiusította meg a vállalkozása vagyoni helyzetének áttekintését és ellenőrzését.

95 millió forint áfát nem fizetett be az államnak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A felfüggesztettjét is leülheti

Az Egri Törvényszék időközben elrendelte a kft. felszámolását, ami jelenleg is folyik. A Heves Megyei Főügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetést kiszabását, valamint azt is indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének végrehajtását, továbbá mellékbüntetésül tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól, és a közügyek gyakorlásától.

A főügyészség mindezeken túl azt is indítványozta, hogy a bíróság a vádlottal szemben rendeljen el 63,6 millió forint erejéig vagyonelkobzást, és kötelezze a bűnügyi költségek megfizetésére is.