Pocsék éve volt a magyar mezőgazdaságnak

mezőgazdaság vetőmag kukorica Monsanto Syngenta
Vágólapra másolva!
Szűk 3 millió tonnával kevesebb gabona termett Magyarországon 2015-ben, mint 2014-ben. A visszaesés főleg a kukorica miatt van, amiből a kedvezőtlen időjárás miatt sokkal kevesebbet takarítottak be. Összességében a mezőgazdaság valószínűleg egyszámjegyű zsugorodásra számíthat.
Vágólapra másolva!

Magyarországon összesen mintegy 13,5 millió tonna gabona termett az idén, szemben a tavalyi 16,3 millió tonnával - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára, Czerván György.

Harmadával kevesebb kukorica

Czerván György a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően beszélt az őszi betakarítási, vetési és talajmunkák állásáról. Elmondta: a kukorica betakarításával a gazdálkodók már 99 százalékban végeztek. Kukoricából országosan mintegy 6,4 millió tonna került a magtárakba, szemben a múlt évi 9,0 millió tonnás rekordmennyiséggel.

Hozzátette: a gabonamennyiség idei csökkenése gyakorlatilag a kukoricatermés mérséklődése miatt következett be, amit a kedvezőtlen időjárás okozott.

Tavalyhoz képest harmadával kevesebb kukorica termett Forrás: Daniel Acker | Bloomberg | Getty Images

Kevesebb jut majd exportra

Az államtitkár beszélt arról is, a múlt évihez képest gyengébb kukoricatermés ellenére

a belföldi ellátás biztosított kukoricából.

Exportra viszont kevesebb, 2,0-2,2 millió tonna jut, mint 2014-ben. A múlt évben az exportálható mennyiség elérte a 4,0 millió tonnát. Jelezte: a termésátlag országosan mintegy 5,7 tonna volt hektáronként, ám a termésmennyiség nagy eltéréseket mutatott területenként a Dunántúlon több, az ország keleti és északi területein kevesebb termett. Jobb volt a termésátlag Tolna megyében, hektáronként 7,4 tonna, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy hektárról átlagosan csak 3,4 tonnát takarítottak be.

A szója nyugatra megy

Napraforgóból az idén - 99 százalékos betakarítási állapotnál - 1,565 millió tonna volt a termés, ami mintegy 2,5 százalékkal marad el a múlt évi mennyiségtől. Szójából országosan mintegy 142,6 ezer tonnát takarítottak be, ami igen kedvező - közölte az államtitkár. Hozzátette: ennek

a GMO-mentes szójának mintegy a felét Németországban és Ausztriában értékesítik.

A cukorrépa hektáronkénti hozama jó, 56,7 tonna, és a cukortartalom is megfelelő, 16 százalék körül mozog. A gazdák őszi búzát mintegy 986 ezer hektáron kívánnak vetni, és a tervezett területből már 963 ezer hektáron végeztek is a vetéssel.

203 ezer hektárra jelentettek be kárt

Czerván György az árakról elmondta: az elmúlt hónapokban mind a búza, mind a kukorica ára stagnált. November elejétől a búza ára a korábbi tonnánkénti 46-47 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett. A kukoricánál ugyanakkor az ár továbbra is 45-46 ezer forint.

Közölte: az idei kárbejentések lezárultak; ezek alapján: 203 ezer hektárra érkezett kárbejelentés,

a kárenyhítési alapban 21 milliárd forint van.

Ez az összeg lehetővé teszi - mondta az államtitkár -, hogy a jogos kárenyhítési igényeket, gyakorlatilag visszaosztás nélkül ki lehet fizetni.

Egyszámjegyű lesz a visszaesés

Czerván György elmondta: a mezőgazdaság 2013-ban több mint 15, 2014-ben pedig mintegy 13 százalékkal járult hozzá a magyar GDP növekedéséhez. Ez mind a két évben 0,6-0,6 százalékpontos növekedést jelentett az akkori 1,6, illetve 3,6 százalékos nemzetgazdasági GDP-emelkedésen belül.
A Központi Statisztikai Hivatal a mezőgazdaság idei első hat havi teljesítménye alapján mintegy 14 százalékos visszaesést prognosztizált. De most az ágazat összteljesítményét tekintve úgy tűnik - mondta az államtitkár -, 2015 végén a visszaesés a mezőgazdaságban egyszámjegyű lesz az előző évhez képest.