Vízválasztó előtt az olajnagyhatalom

Szaúd-Arábia
King and Prime Minister of Saudi Arabia, Salman bin Abdelasis al-Saud (r) arrives at a meeting with German Chancellor Angela Merkel (not pictured) for bilateral discussions during the G20 summit in Antalya, Turkey 15 November 2015. In addition to discussions on the global economy, the G20 grouping of leading nations is set to focus on Syria during its summit this weekend, including the refugee crisis and the threat of terrorism. Photo: BERND VON JUTRCZENKA/dpa
Vágólapra másolva!
Minél tovább szenved az olaj árfolyama, annál nagyobb nyomás alá kerül Szaúd-Arábia árfolyampolitikája. A jelenlegi állás szerint a riál dollárhoz rögzítettsége megkérdőjeleződhet, ami komoly kihívást jelenthet a királyság politikája számára.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia jövőre válaszút elé kerülhet: vagy felhagy fizetőeszközének immár 30 éve tartó dollárhoz kötésével, vagy csökkenti az olajkitermelését. Miközben ugyanis az OPEC-tag olajnagyhatalom továbbra is rekord mennyiségű nyersolajat pumpál, a Brent árfolyama 6 éves mélyponton található. Ezzel a szaúdiak erősíteni tudják a piaci helyzetüket, de egyre nagyobb áldozatok árán.

Befektetői nyomás

Miközben Szaúd-Arábia folyamatosan éli fel a megtakarításait és használja fel a devizatartalékot, illetve a költségcsökkentés érdekében sorra fogja vissza a különböző beruházásokat, most már az látszik, hogy fizetőeszközének rögzített árfolyama is nehezen tartható – írja a Bloomberg. A riál következő 12 hónapos árfolyamára spekuláló szerződések 13 éve nem látott magasságokba emelkedtek múlt hét végére.

Az olaj ára és a szaúdi kitermelés elválása rég nem látott szintre hajtotta a riál leértékelésével kapcsolatos spekulációt Forrás: Bloomberg

Mindazonáltal szintén pénteken a 6 hónapos ügyletek közel 7 éves magasságot értek el. Mindemellett az adósságkockázati CDS-felár 153 bázispontot ért el, amire a pénzügyi válság óta nem volt példa.

A szaúdi riál rögzítésének feloldása az egyik nagy „fekete hattyú” esemény lehet az olajpiacon 2016-ban

– írták jelentésükben a Bank of America stratégái. Hangsúlyozzák, hogy egy ilyen lépés nagyon valószínűtlen, de igen erőteljes hatást gyakorolna. Megjegyzik azonban, hogy politikai szempontból sokkal könnyebb lenne a kínálat mérsékelt visszafogása, mint engedni egy nagy lendületű árfolyam-leértékelést.

Számszerűsítve az eseményeket, csütörtökön az egy éves szerződésekben a riál 167,5 ponttal 525 pontra ugrott, majd pénteken 455 pontra esett vissza. Ez azt jelenti, hogy a befektetők szerint a szaúdi fizetőeszköz a következő 12 hónapban 1,2 százalékkal dolláronként 3,7962-es szintre gyengülhet. A hat hónapos ügyletek pénteken 152,5 pontra emelkedtek, ami a legmagasabb 2008 óta.

Tényleg megszűnhet a szúadi riál rögzített árfolyama? Forrás: 123rf.com

Kitartóan az ellenszélben

Ezzel párhuzamosan a gyenge globális növekedés, az infláció, valamint a dollár ereje továbbra is „hatalmas” ellenszelet jelentenek majd a dollár alapú nyersanyagoknak – emelik ki a Bank of America elemzői. A Brent típusú nyersolaj egyébként hordónkénti 44,66 dolláron zárta a múlt hetet, ami 44 százalékos csökkenés az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

A szaúdi árfolyam jövőjét, illetve a királyság politikáját illetően néhány dolgot nem szabad szem elől téveszteni. Felmerülhet, hogy miért olyan óriási probléma, ha Szaúd-Arábia elengedi az árfolyamát, hiszen Oroszország is ezt tette a dollárral szemben – a rubel 2014 közepe óta 32-ről 65-ös árfolyamig gyengült –, és ezzel sikeresen meg is védte a helyi valutában kifejezett olajbevételeit – írja a The Telegraph. Látni kell azonban, hogy

Szaúd-Arábia számára a rögzített árfolyam a gazdaságpolitika egyik sarokköve, és nem fogják egykönnyen feladni

– emelte ki a lapnak Marc Chandler, a Brown Brothers Harriman devizastratégája. Hozzátette, megvan a szaúdiak politikai akarata, és a tartalékaik is, hogy akár még 2 évig is kihúzzák.

Ezt erősíti meg, hogy noha a szaúdi pénzügyi tartalékok 3 éves mélypontra estek szeptemberben, a régió más államaival összehasonlítva még mindig óriásiak. A királyság nettó külföldi vagyona ugyanis 646,9 milliárd dollár, amely az egyik legnagyobb az övezetben.

Az eddigi eseményekből az látszik, hogy Szaúd-Arábia arra játszik, hogy a pénzügyi nehézségek ellenére is erősíti az olajpiaci helyzetét, várva az árfolyam felemelkedésére. Amíg pedig kitart a vezetés optimizmusa, addig az elemzések alapján az árfolyampolitika megkérdőjelezése sem túlságosan valószínű. Mindazonáltal kérdés, hogy a királyság mekkora további nyomást bír még elviselni.