Egy ország, ahol a bankok szorulnak védelemre

India
Various tricolour items have started flooding at shops in Nagpur's Itwari wholesale market on Tuesday, August 11, 2015 as India will celebrate it's 69th Independence Day on the 15th of August. The Times of India/Ranjit Deshmukh.
Vágólapra másolva!
India egyre nehezebben küzd meg a vállalati csődökkel, éppen ezért az indiai jegybank kormányzója szerint vissza kellene állítani egy olyan kapitalizmusformát, ahol a szerződéseknek valódi erejük van. Véleménye szerint támogatni kellene az állami bankokat abban, hogy kikényszeríthessék a szerződésekben foglaltakat. 
Vágólapra másolva!

Miközben a világ számos országában a bankok túlzott ereje a kérdés a 2008-as pénzügyi válság után, India igencsak speciális helyzettel küzd. Mivel ugyanis nincsen rendes csődtörvény az országban, így számos vállalat folyamodik ahhoz, hogy probléma esetén átdobja a felelősséget a bankoknak, hogy azok mentsék meg őket.

Amikor a bankok veszítenek

Az indiai jegybank kormányzója, Raghuram Rajan éppen ezért úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy több hatalmat kellene adni a bankok kezébe, hogy kikényszeríthessék a szerződéseiket.

Nem lehet ugyanis olyan helyzetben működni, ahol a vállalkozások csak nyerhetnek, a bankok viszont csak veszíthetnek.

A csődtörvény egyébként az egyik legfontosabb reform, melyet Narendra Modi kormánya kitűzött maga elé, miután tavaly hatalomra került, és azt ígérte, üzletbarát környezetet teremt Indiában. A változásokra ráadásul igen nagy szükség is van. A Világbank októberben kiadott, az üzletek működésére vonatkozó felmérésében India a 189 országból csupán a 130. helyre futott be.

Azt tekintve pedig, hogy két hazai vállalat között milyen gyorsan és mekkora költségek mellett lehet érvényesíteni szerződésben foglaltakat, India még rosszabb helyen áll. Átlagosan ugyanis 1 420 napba telik, és a követelés értékének 40 százalékába kerül a folyamat, amivel India a 189 országból a 178. helyet foglalja el. Kínában például ez 453 napot és a követelés értékének 16 százalékát jelenti.

Több felmérés szerint is igen alacsony az üzleti bizalom Indiában Forrás: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT

Remények és reformok

A csődeljárások tekintetében sem büszkélkedhet szép eredményekkel India. Átlagosan 4,3 évbe telik a követelési folyamatok lezárása, és ez az adósok vagyonának nagyjából 9 százalékába kerül. Ezzel India a 189 országból a 136. helyen áll, messze elmaradva a kínai 55. helytől.

Rajan egyébként abban reménykedik, hogy a csődreformokat a parlament következő ülésén beterjeszthetik, és a javaslatokban határidők is szerepelnek majd. Ezzel együtt Rajan jelezte, hogy egy olyan megoldási eljárás kidolgozása is folyamatban van, amely elég erőt adna a bankoknak, hogy úgy oldják meg a rossz hitelekkel kapcsolatos helyzeteket, hogy az eszközök visszakerüljenek a piacra.