Három gond van a magyar bankrendszerrel

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a pénzügyi rendszer sérülékenysége, az elszámolás és a forintosítás hatékonyan tudta kezelni a lakossági devizahitelekből eredő rendszerszintű kockázatot. A jegybanki önfinanszírozási program pedig jelentősen csökkentette az ország külső sérülékenységét - állapította meg az MNB pénzügyi stabilitásról szóló jelentése.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint a növekedési hitelprogram stabilizálta a vállalati hitelpiacot, azonban a piaci alapú hitelezés rendkívül visszafogott maradt. A vállalati hitelezés dinamikája változatlanul elmarad a fenntartható növekedést támogató 6-7 százalék körüli GDP-arányos értéktől. A pénzügyi közvetítőrendszer számára a következő két évben a legnagyobb kihívást a piaci alapú vállalati hitelezés helyreállítása és a nemteljesítő állományok kitisztítása jelenti.

Forrás: AFP/Getty Images/Ari Perilstein

A jegybank növekedéstámogató programján (ntp) keresztül célzott intézkedéseket vezet be a vállalati hitelezés ösztönzésére, amelynek eredményeként a vállalati hitelezés, és azon belül a kkv hitelezés 5-10 százalékkal bővülhet 2016-ban - fűzte hozzá a jelentés.

Három fő gond

A bankrendszer azonban továbbra is negatívan járul hozzá a gazdasági növekedéshez,

ezért az MNB alapvetően három fő megoldásra váró kihívást lát a pénzügyi rendszer előtt.

Először, a vállalati hitelezés növekedését fékező kockázatok csökkentése érdekében célzottabb formában és alacsonyabb volumenben, az nhp kivezetési szakaszaként még 2016-ban is elérhetőek maradnak kedvező kondíciójú források a kkv-k számára - ígérte az MNB.

Emellett további célzott eszközöket készül bevezetni a jegybank,

amelyek a következő másfél-két év áthidaló időszakában ösztönözni képesek a piaci alapú vállalati hitelezést. Az ntp intézkedései potenciálisan 250-400 milliárd forinttal növelhetik a vállalati hitelezést, ettől 5-10 százalékkal bővülhet a vállalati és különösen a kkv hitelezés 2016-ban. Mindez akár 0,5-1 százalékponttal nagyobb GDP növekedést is eredményezhet.

A vállalati portfólió minőségi tisztulását segíti majd a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. tevékenysége, amelynek sikeres indulása érdekében több fontos lépés is történt, és hamarosan egy európai precedenst teremtő, piaci alapon működő eszközkezelő kezdheti meg működését.

Fotó: Bielik István - Origo

A harmadik megoldandó feladatnak a bankrendszer jövedelmezőségét tekinti elemzésében az MNB.

A tartósan az elvárt hozamszint alatt alakuló jövedelmezőség a gyenge tőkeakkumulációs képesség révén negatívan hat a bankrendszer növekedési lehetőségeire és ezáltal arra, hogy megfelelően tudja támogatni a fenntartható gazdasági növekedést.

A költséghatékonyság növelése, a bankrendszer költségmegtakarítása nemcsak az egyes bankok szintjén növelhető, de a szinergiák kiaknázásával intézmények összeolvadása révén is emelkedhet - emlékeztet az MNB azokra a felvetésekre, amelyek szerint fúziókra lehet számítani a magyarországi bankrendszerben.