A legnagyobbak jósoltak 2016-ra

tőzsde jóslás befektetés előrelátás jövendölés kilátások
Vágólapra másolva!
A legnagyobb kockázatot Kína és az európai menekültválság jelentheti a piacok számára 2016-ban – vélik a Bloomberg által megkérdezett vezető befektetési szakemberek. A világ minden tájáról nyilatkozó szakértők szerint számos területen nyílhatnak izgalmas lehetőségek a jövő évben.
Vágólapra másolva!

Így látják a nagyok Kínát

A következő nagy sokk Kínából jöhet, ahol a súlyos adósság, a túlzott befektetések és a népességcsökkenés együttese aláássa a növekedést. Ezzel párhuzamosan az alacsonyabb adósságszintekkel rendelkező országok Kelet-Európában és Dél-Ázsiában jobb pozícióból indulnak a gazdasági ciklus következő szakaszában – mondja Ruchir Sharma, a Morgan Stanley Investment Management feltörekvő piaci szakértője.

Kínában azonban nem mindenki lát rendszerszintű kockázatot. Yang Zhao, a Nomura Holdings vezető kínai közgazdásza szerint elmaradhat a világ második legnagyobb gazdaságának „kemény landolása”. Meglátása szerint ugyanis a munkaerőpiac nagyrészt kiegyensúlyozott marad, még 5,8 százalékos GDP növekedés mellett is, miközben a gazdaság újabb munkahelyeket teremt, főként a munkaerő-intenzív szolgáltatói szektorban. A Nomura egyébként 5,8 százalékra csökkentette október 6-án a 2016-os kínai növekedési várakozását a korábbi 6,7 százalékról.

Ráadásul az elemző szerint a kínai pénzügyi szektor válsága sem fenyeget, mivel az ország intézményeinek többsége mögött ott áll az állam. Vagyis amennyiben a rendszerszinten fontos vállalatokkal bármi komoly történne, ott lesz az állam, hogy közbelépjen.

Eltérő kilátásokat fogalmaznak meg Kínával kapcsolatban Forrás: AFP/Wang Zhao

A bankok felemelkedése

Szintén a Morgan Stanley Investment Managementtől Jim Caron azt emelte ki, hogy az inflációs kockázati prémium vissza fog térni a piacokra. Ezzel párhuzamosan sokan meglepődhetnek majd, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed milyen lassan emel kamatot a javuló gazdasági körülmények közepette.

A részvények jól teljesíthetnek 2016-ban, különösen a bankok és a blue-chip üzletek papírjai – különösen az Egyesült Államokban. A bankoknak ugyanis előnyére válik majd a Fed kamatemelése, és mindkét említett vállalatcsoport nagyobb hozamokat generálhat, ahogy az amerikai gazdaság tovább javul – jelezte Thomas J. Lee, a Fundstrat Global Advisors ügyvezető partnere.

Az amerikai Fed kamatemelése jót tehet az amerikai bankoknak Forrás: Kevin Lamarque | Reuters

Mindazonáltal a Fed jövőre sokkal kisebb szerepet tölthet majd be a piacokon – nyilatkozta Russ Koesterich, a BlackRock vezető globális befektetési stratégája. Meglátása szerint a globális növekedés ezzel együtt lassú marad, és megnövekszik az étvágy a magas hozamú papírok iránt. Éppen ezért úgy véli, a befektetőknek alapvetően több eszközosztályból álló, diverzifikált hozam-összetételű portfóliókban kell gondolkodniuk.

Vihar Európa felett

Az Európai Unió számára a legnagyobb kihívást a menekültválság jelentheti jövőre – hangsúlyozza a több mint 100 milliárd dollárnyi eszközt kezelő Bessemer Trust vezető befektetője, Rebecca Patterson. Noha kiemelte, hogy továbbra is felül fogják súlyozni az európai értékpapírokat, és az euró gyengülésére számítanak, sokan talán még bele sem gondoltak igazán, mekkora piaci turbulenciát okozhat a menekültválság a következő évben.

Még senki sincs tisztában a migráció gazdasági hatásaival Forrás: AFP/Christof Stache

Magukhoz térő nyersanyagok

Áttérve a nyersanyagpiacokra, Barbara Byrne, a Barclays Capital befektetési banki alelnöke úgy véli, elindulhat az árak talpra állása – elsősorban a kritikai jelentőségű politikai események hatására. Az elmúlt időszakban azt láthattuk, hogy tőkét vontak ki például Norvégia vagy Szaúd-Arábia szuverén alapjaiból, de az elemző szerint ez megfordulhat, mivel az államok nem engedhetik majd meg a tartalékaik fluktuációját.

Emellett az olaj ára is sokkal stabilabb lehet jövőre, ami Byrne szerint nagyjából 60 dolláros hordónkénti árfolyamot jelent, miközben a fenntarthatóságra fókuszáló energia eszközök is jól teljesíthetnek.

A hosszú lejtmenet után az olajár is magára találhat Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Unikornisok és Y-ok

Az elmúlt időszakban ismét középpontba került az 1 milliárd dollár fölötti értékeltséggel bíró „unikornis” startupok kérdése. Ezzel kapcsolatban Alan Patricof, a Greycroft Partners társalapítója aggodalmát hangsúlyozta, miszerint jelenleg túl sok a stratup, és nincs elég pénz a finanszírozásukhoz. Elkerülhetetlennek tűnik, hogy ezek az unikornisok egyre nagyobb számban akarjanak majd piacra lépni, és így végül kiderül majd, hogy önmaguktól mire képesek a nyílt terepen. Mindenesetre nincs elég pénz mindegyik fenntartásához, szóval ki fog derülni, kik a legjobbak – tette hozzá.

Végül Katie Koch, a Goldman Sachs Asset Management ügyvezető igazgatója állt elő egy érdekes befektetés-technikai javaslattal. Véleménye szerint ugyanis

az Y generáció felemelkedésének hosszú távú befektetési következményei is vannak.

Ez a nemzedék ugyanis egyre erőteljesebben költi a pénzét, miközben a megelőző generáció visszafogja a kiadásait, ahogy nyugdíjba megy. Koch ennek megfelelően olyan vállalatokra hívta fel a figyelmet, mint a Netflix, a Nike, a H&M vagy a tajvani e-kereskedelmi társaság, a PCHome Online. Ezek ugyanis az instant információkat, a gyors fogyasztást és az egészséges életformát helyezik előtérbe, mely szempontok összecsengenek az 1980 és 2000 között született 2 milliárd ember értékrendjével, akik az Y generációhoz tartoznak.