Még az idén kijavítják a Quaestor-törvényt

Quaestor, quaestor-károsultak
Budapest, 2015. november 17. Résztvevők az Alkotmánybíróság (AB) épülete előtt tartott tüntetésen, amelyen teljes kártalanítást, a károsultak kárpótlásáról szóló törvény végrehajtását, illetve új törvény megalkotását követelték 2015. november 17-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróságon megbukott Quaestor-törvényt úgy módosítják, hogy az általánosságban, minden hasonló csalásra érvényes legyen. A tervezett változtatások szerint továbbra is a bankok fizetik majd a kártalanítást, de adójóváírások révén pénzükhöz juthatnak majd. Az is biztosnak tűnik, hogy kevesebb pénzt kapnak majd a károsultak.
Vágólapra másolva!

December 2-ra, a következő kormányülésre már kész is lehet a kijavított Quaestor-törvényjavaslat. Az Alkotmánybíróság döntésére reagálva több ponton is módosítja a jogszabályt a kormány – mondta el egy háttérbeszélgetésen Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Kevesebb pénzt kapnak a károsultak

Az Alkotmánybíróság egyik ellenvetése a Quaestor-törvénnyel szemben az, hogy a benne foglaltak szerinti kifizetés esetén az ügyfelek a bukott kötvények hozamát is megkapták volna. Ez sérti a káron szerzés tilalmát, amihez igazodva a kormány úgy módosíthatja a törvényt, hogy

a kártalanítás összegét csökkentik majd a kifizetett hozamokkal.

A Beva eddigi kifizetéseit is levonják majd a végső összegből.

Nem csak a Quaestor-ügyfelekre vonatkozik majd

Egy másik kifogás szerint nem lehet törvényt csak egy cégre írni, tehát az Alkotmánybíróság szerint a törvény diszkriminatív, mert csakis a Quaestor ügyfeleire vonatkozik. Erre reagálva úgy változtatnak a törvényen, hogy az minden hasonló esetre érvényes lesz.

Résztvevők az Alkotmánybíróság (AB) épülete előtt tartott tüntetésen, amelyen teljes kártalanítást, a károsultak kárpótlásáról szóló törvény végrehajtását, illetve új törvény megalkotását követelték 2015. november 17-én Forrás: MTI/Kovács Attila

Ezzel elméletileg kibővülhet a károsultak köre, de például a szintén az idén bajba került Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt. károsultjaira nem vonatkozik majd az új jogszabály.

Újságírói kérdésre azt is elmondták, hogy

a jövőben a kormány várakozásai szerint már nem lehetnek hasonló esetek

a jegybank ellenőrzésének javulása miatt.

A bankok fizetik, vagyis nem, majd az adófizetők

Az Alkotmánybíróság kifogásolta azt is, hogy a bankok és a Befektető-védelmi Alap (Beva) más befizetői semmilyen ellenszolgáltatást nem kaptak. Ezt is helyrehozza a kormány egy meghatározott határidő beépítésével.

Az ellenszolgáltatás pedig valamilyen adójóváírás lehet majd az elhangzottak szerint. Vagyis

a bankok a társasági adóból, bankadóból vagy tranzakciós adóból levonhatják a Quaestor-törvény miatti befizetéseiket.

Ezek szerint végső soron az adófizetők fizetik majd meg a kártalanítást, hiszen ezt a pénzt máshonnan kell majd beszedni, hogy a költségvetés egyensúlyban maradjon.