Kevesebb privatizációt tervez Ciprasz, újabb recesszió jöhet

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök integet
Vágólapra másolva!
Beterjesztettk a görög parlamentben a jövő évi költségvetés végleges tervezetét. A korábban tervezetthez képest kevesebb közvagyont privatizálnának, pedig a finanszírozási helyzet folyamatosan romlik.
Vágólapra másolva!

A tervezet szerint a költségvetés elsődleges - adósságszolgálat nélkül számított - aktívuma a GDP 0,5 százaléka lesz. A privatizációs bevételek soron csak 1,9 milliárd eurót irányoz elő a költségvetés, míg a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásban 3,7 milliárd euró szerepel. A GDP-arányos államadósság az idei 180,2 százalékról 187,6 százalékra emelkedik, de a kormány bízik benne, hogy az ország 2016 második felében ki tud lépni a nemzetközi kötvénypiacra.

Már csak két fős többség

A finanszírozási helyzet azonban pillanatnyilag romlik. Sok befektető politikai bizonytalanságtól tart, minthogy a nemzetközi hitelezők által kívánt újabb megszorításokról tartott szavazás után

két főre csökkent Alekszisz Ciprasz kormányának többsége a parlamentben.

A kétéves lejáratú államkötvény hozama pénteken 60 bázisponttal 6,64 százalékra emelkedett.

Optimistábbak a görögök

A költségvetés-tervezet a korábbinál kevésbé rossz növekedési prognózison alapul, e szerint a GDP az idén nem csökken és jövőre csak 0,7 százalékkal zsugorodik. Az Európai Bizottság őszi prognózisa szerint viszont az ország

a tavalyi 0,7 százalékos növekedés után visszasüllyed a recesszióba,

és a GDP az idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal zsugorodik. A görög hazai össztermék a második negyedévben a fogyasztás és az export megélénkülésének köszönhetően még 0,9 százalékkal bővült.

A külkereskedelmi deficit mérséklődésének köszönhetően éves szinten nőtt a görög folyó fizetési mérleg aktívuma. A központi bank pénteken közölte, hogy a folyó fizetési mérleg szeptemberben 838 millió euró aktívummal zárt az egy évvel korábbi 610 millióval szemben, miután az áruforgalmi deficit csökkenése ellensúlyozta a szolgáltatások mérlegének romlását.

A turizmusból származó bevételek 2,25 milliárd euróról 2,13 milliárd euróra csökkentek.