Eltűnik a mosoly a kisboltosok arcáról

CBA vasárnapi nyitvatartás
CBA vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
A kisboltok sajnálkoznak, a multik versenysemlegesnek tartják az új élelmiszer-biztonsági felügyeleti díjat. Az Európai Unió nyáron kérte a kormányt, hogy függessze fel a progresszív kulcsok alkalmazását. Korábban csak az 500 milliós árbevétel felettieket sújtották a díjfizetéssel, a jövőben már a kisboltoknak is fizetni kell.
Vágólapra másolva!

Sajnálatosnak nevezi a CBA, hogy az Országgyűlés úgy döntött, hogy a kisboltoknak is fizetni kell élelmiszer-biztonsági felügyeleti díjat a jövőben. Fodor Attila a CBA kommunikációs igazgatója az Origóval az közölte, hogy a

A CBA nem örül, mert nagy terhet jelent a felügyeleti díj megfizetése a franchise partnereiknek Fotó: Polyák Attila - Origo

Mivel a díjat a hozzánk csatlakozó, önálló adószámon működő vállalkozásoknak önállóan kell bevallaniuk és befizetniük, ennek összesített mértékéről nem tudok információt adni – mondta Fodor Attila.

Az Országgyűlés kedden döntött, hogy megszűnik az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díj 0 százalékos sávja, így a jövőben a kereskedelemben mindenkinek fizetnie kell.

A felügyeleti díj a kisboltokat érinti leginkább.

Magyarországon 15-20 ezer olyan kis bolt van, amelyeknek készíteni kell a pénztárcáját.

Az Európai Bizottság július közepén úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj miatt. Brüsszel a vizsgálat lezárásáig megtiltotta a progresszív kulcsok alkalmazását.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A kormány nem kockáztott meg egy újabb uniós büntetést, ezért megszüntette az 500 millió forintnál kisebb árbevételű élelmiszerboltok mentességét is – írja a blokkk.com.

Az uniós büntetés miatt idén 30 milliárd maradt a multik zsebében, mert eddig nem fizettek élelmiszerlánc-felügyeleti díjat.

Mi az az élelmiszerlánc-felügyeleti díj?

A törvényben meghatározott gazdasági szereplők az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) fizetnek azért, hogy a hatóság el tudja látni a felügyeleti tevékenységével összefüggő feladatait. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj alapját a napi fogyasztási cikkek – kifli, tej, kenyér, de idetartozik még a tusfürdő is – eladásából származó bevétel jelenti, azaz a szórakoztató elektronikai vagy a ruházati cikkek nem játszanak szerepet a fizetendő díj szempontjából.

Mindenki fizet

Az árbevétel 0,1 százalékának megfelelő összeget kell fizetniük a nettó 500 millió forintos árbevételt el nem érő üzleteknek is. Ők eddig mentesültek a felügyeleti díjfizetés alól.

A kiskereskedelmi mikro- és kisvállalkozások fizethetnek átalánydíjat is.

20 milliós éves árbevételig 20 ezer forintot, egyszerűsített bevallást választók pedig 700 ezer forint átalánydíjat fizethetnek.

Lidl: ez már igazságos

A Lidl Magyarországnak évente 200 milliós mínuszt jelent az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díj- közölte a cég az Origóval.

A Lidl szerint, a mostani szabályozás igazságos,

nem nevezhető diszkriminatívnak.

A Spar is azt írta az Origónak, hogy a mostani jogszabály versenysemleges. A Spar nem tudta megmondani pontosan mennyi összeget kell majd fizetniük, csak azt erősítették meg, hogy be fogják fizetni a díjat.

Az Aldi és a Tesco is azt közölte, hogy tudomásul vették az Országgyűlés határozatát és eleget tesznek fizetési kötelezettségüknek és árbevételük 0,1 százaléka után felügyeleti díjat fognak fizetni.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A felügyeleti díjból az Országgyűlésnek benyújtott beszámoló szerint 11 milliárd forintot szedett be a Nébih 2014-ben. A blokkk.com becsélése szerint 15-20 ezer kisvállalkozás fizet majd most új belépőként. Becslések szerint

a Nébih évente 3-400 millió forint felügyeleti díjat zsebelhet be a mostani a 11 milliárd mellé a kisboltoktól.