Oroszország megbünteti Ukrajnát

Vlagyimir Putyin Putin Oroszország
Russian President Vladimir Putin speaks during the 7th annual VTB Capital "Russia Calling!" Investment Forum in Moscow on October 13, 2015. AFP PHOTO / POOL / SERGEI KARPUKHIN
Vágólapra másolva!
Ukrajna 2016 januárjától nem exportálhat élelmiszert Oroszországba. Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint azért, mert Kijev csatlakozott a nyugati szankciókhoz. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök korábban azt mondta, ez lesz a következménye, ha életbe lép az EU és Ukrajna közti társulási megállapodás kereskedelmi része. Az ukrán miniszterelnök pedig nemrég jelentette be, hogy a megállapodás életbe fog lépni.
Vágólapra másolva!

Moszkva betiltja az élelmiszerek behozatalát Ukrajnából januártól, mert Kijev csatlakozott az Oroszországot sújtó nyugati szankciókhoz - jelentette be Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter november 18-án, szerdán.

Ukrajnára az Európai Unió tagállamait sújtó orosz élelmiszerembargóval azonos előírások lesznek érvényben.

Nagy veszteség lesz

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök közölte, hogy éves szinten 600 millió dolláros veszteséget okoz majd országának az orosz importtilalom.

Az EU-val kötött egyezmény miatt

Bár Uljukajev főleg a szankciókat hozta fel a döntés indoklásául, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök már augusztusban közölte, hogy amennyiben hatályba lép az Ukrajna és az Európai Unió közti társulási megállapodás kereskedelmi része, az ukrán fél 2016-tól nem exportálhat élelmiszert Oroszországba.

Az ukrán miniszterelnök november elején megerősítette, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásnak a jövő év elején mindenképpen életbe kell lépnie Ukrajna és az Európai Unió (EU) között harmadik fél - nevezetesen Oroszország - kifogásaitól függetlenül.

Az EU-val kötött egyezmény miatt nem exportálhat Ukrajna Oroszországba Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

Szankciók és ellenszankciók

Az EU tavaly júliusban léptetett életbe szankciókat Oroszország ellen. Korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia kivitelét Oroszországba. Válaszul tavaly augusztus 6-án Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta azt az utasítást, amely megtiltja egyes mezőgazdasági termékek importját a szankciókat alkalmazó országokból.