Újabb részletek a nagykőrösi csatornaügyről

Duna Aszfalt
A Duna Aszfalt mellényeit viselő munkások
Vágólapra másolva!
A nagykőrösi polgármester korábban azt állította, nem a rokona tulajdonában álló cég, a Duna Aszfalt építi az utakat a városban, annak semmi köze nincs a beruházásra meghívott vállalatokhoz. Az Origo birtokába került fotók azonban mást mutatnak.
Vágólapra másolva!

Mégis a polgármester rokonának cége építi az utakat Nagykőrösön – legalábbis erre utalnak az Origo birtokába került, később a Facebookra is kikerült fotók. A képeken a Duna Aszfalt munkaruháját viselő, a cég autóit használó munkások láthatók útépítés közben. Azt, hogy a képek mostanában készültek, a készítők azzal is igazolták, hogy az Origo keddi cikkének kinyomtatott változatát mutatják fel.

Csatornákra szedték be, utakra költötték

Ahogy kedden megírtuk, Nagykőrösön az elmúlt években különadót szedett be az önkormányzat a lakosoktól, hogy csatornázásra fordítsák. Az önkormányzat előzőleg elindult egy pályázaton, ennek keretében a magyar állam a csatornafelújítások költségeinek 85 százalékát támogatta. A maradék 15 százalékos önrészt az önkormányzatnak kellett előteremteni, és a lakosokkal fizettette ki.

Zágráb Nándor a Duna Aszfalt munkaautójával, a kezében keddi cikkünk látható kinyomtatva Forrás: Origo

2013-ban azonban az önkormányzat módosította az állammal kötött pályázati szerződését, úgy, hogy az állam innentől a korábbi 85 helyett a költségek 95 százalékát állta, a különbözetet pedig visszafizette az önkormányzatnak. Ezt azonban

Nagykőrös városvezetése nem fizette vissza a lakosoknak, hanem útépítésekre fordította.

Ezt a nagykőrösiek jelentős része sérelmezte, és az egyik közgyűlési képviselővel közösen mozgalmat indítottak azért, hogy visszakaphassák a pénzüket – erre Czira Szabolcs, a város fideszes polgármestere részben hajlandónak bizonyult.

Útépítésben érdekelt rokon

Az vitatott finanszírozású útépítésekre az önkormányzat nem hirdetett nyílt közbeszerzést, hanem négy meghívásos pályázat során választotta ki a két céget.

A munkálatokkal nagyobbrészt a Tief Terra, kisebb részben a Sutus Bau nevű cégeket bízták meg,

ezek összértéke közel 600 millió forint volt. A helyiek közül többen azt gyanítják, hogy azért ezek a cégek kapták a koncessziót, mert ezek valójában a Duna Aszfalt Zrt, illetve annak tulajdonosának, Szíjj Lászlónak a fedőcégei. Szíjj László ugyanis rokoni kapcsolatban áll Czira Szabolcs polgármesterrel, a polgármester fiának a felesége Szíjj László lánya.

A Duna Aszfalt mellényét viselő munkások Forrás: Origo

Czira Szabolcs kedden

kérdésünkre azt válaszolta, semmiféle kapcsolatban nem állnak a Duna Aszfalttal

azok a cégek, amelyek megkapták az útépítési megbízást. Ennek látszólag ellentmondanak Zágráb Nándor közgyűlési képviselő által készített fotók: a képek alapján a nagykőrösi utakat a Duna Aszfalt munkaruháját és járműveit használó munkások építik.

Elvileg nem is indult

Czira Szabolcs korábban úgy nyilatkozott, "a jelzett kiváló vállalkozás (a Duna Aszfalt) sajnálatos módon a nemtelen vádak megelőzése érdekében szinte teljesen tartózkodik a nagykőrösi építések tendereitől.” Egy másik kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "Általánosságban a rokoni kapcsolat egyáltalán nem játszik szerepet a munkám során,

Az előző jelenet az időbélyeggel Forrás: Origo

Cikkünk megjelenése előtt újabb e-mailt küldtünk a polgármesternek, akitől megkérdeztük, fel tudja-e oldani ezeket az ellentmondásokat, és hogy a fotók fényében kitart-e korábbi állításai mellett. Megkérdeztük azt is, kerül, vagy került-e közpénz a munkálatokért a Duna Aszfalthoz akár közvetve az önkormányzattól, akár közvetve, a megbízott cégekről, emellett kikértük az útépítésre kiért meghívásos pályázat dokumentumait is.

Czira Szabolcs válaszlevelében annyit írt, hogy a kérdéseinket eljuttatta a kivitelezőhöz. "Az azokra érkezett válaszokról tájékoztatással leszek az Ön irányába" - írta. A Duna Aszfalttól később ezt a választ kaptuk: "a Duna Aszfalt Kft. nincs szerződéses kapcsolatban az önkormányzattal. A kérdésben szereplő tárgyi munkát a Sutus Bau Kft. végezte a kivitelezői szerződés szerint. A munka gyakorlatilag 2015. november 13.­án elkészült. Egyes feladatokhoz a költséghatékonyságot és a minőségi munkát szem előtt tartva, egy a környékben dolgozó vállalkozás került bevonásra. Az egyik ilyen helyszín az elmúlt csapadékos időszakban megsüllyedt ~2*6 m­es flekk, aszfalttal történő kijavítása. Így került a Duna Aszfalt Kft. a képbe.”