Hatalmasat bukott a magáncsőd

Vaskapu utca Roma Cigány Szegénység Cigány Szegénység A vaskapu utcai önkormányzati bérházban néhány család önkényesen foglalt lakást. A hivatal kilakoltatásra készül.
A vaskapu utcai önkormányzati bérházban néhány család önkényesen foglalt lakást. A hivatal kilakoltatásra készül.
Vágólapra másolva!
Eddig 51-en éltek a családi csődvédelem lehetőségével - közölte az Igazságügyi Minisztérium. A magáncsőd a szakmai szervezetek becslései szerint több tízezer adóson tudna segíteni.
Vágólapra másolva!

Trócsányi László minisztériumához a Magyar Nemzet fordult közérdekű adatigényléssel. A tárca a törvényben meghatározott határidő után csaknem két hónapig titkolta a jelentkezők számát, amit csak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság beavatkozása után adtak ki az újságnak - írja a HírTV.

Elég kínos a 51-es jelentkező létszám, mert eddig összesen 620 millióba került a program az államnak. A Magyar Nemzeti Bank és Bankszövetség álláspontja szerint is több tízezren lehetnek azok, akiknek segítséget jelethet a szeptembertől elérhető magáncsőd.

Több tízezer család otthonát lehetne megmenteni Fotó: Polyak Attila - Origo

25 ezer családon lehetne segíteni

Az MNB napokban nemrég publikált elemzése szerint 140 ezer család nem tudja fizetni tartozását.

A nem teljesítő jelzáloghitelesek 34 százalékának kevesebbet ér a lakása, mint a tartozása.

Tehát könnyen feltételezhető, hogy valóban több tízezer család igényelhetné a magáncsődöt (a rendszer azoknak nyújtana segítséget, akiknek még van elég vagyona és jövedelme ahhoz, hogy megfelelő segítséggel kikeveredjenek az adósságcsapdából). Mégsem teszi.

A tartozás és az ingatlan értéke arányának eloszlása. A jelzáloghitelesek 34 százalékának nem ér annyit a háza, mint amennyivel még tartozik a hitelezőnek

Forrás: MNB

Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke szerint jelenlegtúl sok papírmunkával jár az igénylés. Szekér Judit, a téma miniszteri biztosa szerint azonban a szövetség félretájékoztatja az embereket, mert nem 654 oldalt, hanem csak 67-et kell kitölteni a jelentkezőknek.

Egy korábbi cikkünkben mi is megnéztük, hogy valóban mennyi munkával jár az igénylés. Akkor azt találtuk, hogy 100 oldalon mindenképp át kell rágnia magát a bajban lévő adósnak. Ezeken olyan kérdéseket is meg kell válaszolnia, minthogy mennyit érnek a gyerek játékai.

Ez nem kell

Az MNB tanulmányából inkább az látszik, hogy nem a papírmunka lehet a baj, hanem, hogy az adós eddig nem azért nem fizetett, mert nem tellett rá, hanem csak egyszerűen abban bízott, hogy majd lesz segítség, és megmentik őt. Továbbra is ez lehet a helyzet. Vagyis sokan nem akarnak se fizetni, se a magáncsőddel való kötöttséget (ezekről korábbi cikkünkben bővebben írtunk.) nem akarják vállalni és egy jobb megoldásban bíznak.