Kiderültek, milyen szabálytalanságok voltak az erdőgazdálkodóknál

Domokos László beszél felszólal Foglalkozás könyv Közéleti személyiség foglalkozása pénzügyi szakember politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2014. október 14.
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felszólal a 2013-as büdzsé zárszá
Budapest, 2014. október 14. Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felszólal a 2013-as büdzsé zárszámadásának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. október 14-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék ellenőrzései sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel az állami erdőgazdaságoknál - jelentette be az ÁSZ elnöke.
Vágólapra másolva!

Domokos László közölte, hogy az erdőgazdaságoknál nem volt megoldott az általuk kezelt állami vagyon és a saját vagyonuk, illetve a kezelésükben lévő vagyonelemek elhatárolása. A kezelt vagyont a társaságok nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően szerepeltették mérlegükben.

Emellett a tulajdonosi jogok gyakorlóinak ellenőrző rendszere nem támogatta sem a vagyonkezelés tárgyának, sem a vagyonkezelés díjának teljes körű meghatározását. Ezek alapján kerültek az ÁSZ kockázatelemző rendszerének látóterébe az állami erdőgazdaságok - mondta az elnök.

A rend a lelke mindennek

Domokos László felhívta a figyelmet, hogy a jó működés és a jó vagyongazdálkodás alapja a rend. Ez ugyanis az alapfeltétele a közpénzek és a közvagyon gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználásának. Ezért fontos a szabályozottság és a szabályos működés az állami vagyongazdálkodás területén is.

Az ÁSZ elnöke kitért rá, hogy az első 12 lezárt ellenőrzés során minden társaságnál megállapítható volt, hogy az erdőgazdaságok mérlege nem a valós állapotot tükrözte. A kezelésükben lévő erdők értéke ugyanis nem szerepelt mérlegeikben. Továbbá a vagyonkezelésbe vett eszközök pedig nem mutatták be a kiegészítő mellékletben, mérlegtételek szerinti bontásban.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felszólal a 2013-as büdzsé zárszámadásának vitájában Forrás: MTI/Soós Lajos

Domokos László felhívta a figyelmet arra is, hogy a beszámolókat auditáló könyvvizsgálók egy esetben sem kifogásolták a szabálytalanságokat. Ezt az ÁSZ jelezte a Magyar Könyvvizsgálói Kamarának. Az ellenőrök általános jelleggel megállapították azt is, hogy a társaságok vagyonnyilvántartása nem felel meg a jogszabályban foglaltaknak. Vagyis a működésük az 1996-ban megkötött ideiglenes vagyonkezelési szerződés alapján történik a mai napig.

Az ellenőrzés feltárta azt is, hogy a tulajdonosi joggyakorlók - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - nem szüntette meg a vagyonkezelési szerződésekkel kapcsolatban feltárt hiányosságokat. Nem élt a kezelt vagyon használatára vonatkozó ellenőrzési jogával.

Az ellenőrzések megállapításai alapján az ÁSZ a 22 állami erdőgazdaság esetében összesen 21 jelzést küldött a könyvvizsgálói kamarának, kettőt pedig az illetékes nyomozóhatóságnak - vélelmezett vagyoni hátrány miatt -, 87 javaslatot pedig a munkajogi felelősség megállapítása miatt fogalmaztak meg.