Eljött az idő, amikor megéri rendesen adózni

Vágólapra másolva!
Megbízható és kockázatos adózókat különböztet meg az adózás rendjéről szóló jogszabály kedden elfogadott módosítása. Új bevallási formákat vezetnek be az személyi jövedelemadónál. Módosulnak továbbá a pálinkafőzésre, az útdíjfizetésre, a gépjármű- és regisztrációs adóra vonatkozó szabályok.
Vágólapra másolva!

Az új minősítési rendszer szerint

jó adózónak azok tekinthetők, akik alapvetően jogkövető

és teljesíti adókötelezettségeiket. Ide tartozik majd majdnem 140 ezer adózó, őket kedvezményekben részesíti a törvény.

Megbízható és kockázatos adózó

Megbízhatónak számít az, aki legalább három éve folyamatosan működik, a tárgyévben, illetve az azt megelőző öt évben az adóhatóság nem állapított meg terhére az adóteljesítményének három százalékát meghaladó adókülönbözetet, nem indult ellene végrehajtási eljárás, valamint a negyedév első napján nincs 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozása.

A jó adózóknál az ellenőrzési határidőt 180 napban maximálják,

s 2017-től 45 napra, 2018-tól 30 napra csökken az általános forgalmi adó visszautalásának ideje.

Ezzel szemben

kockázatos adózóknak minősülnek azok, akik megsértik az adójogszabályokat,

nagy összegű adóhiányt, adótartozást halmoznak fel. Őket szigorúbb szabályozás alá vonja a törvény, például magasabb lesz a késedelmi pótlék és a mulasztási bírság, az ellenőrzési határidő pedig 60 nappal meghosszabbodik.

Nagy összegű adóhiánynak számít magánszemélynél a 10 millió forint, míg másoknál 100 millió forint a határ. Az előzetes becslések szerint számuk 10-20 ezer ilyen lehet.

A minősítési rendszer mintegy 525 ezer bejegyzett és mintegy háromezer áfaregisztrált adózót érint.

Új bevallási formák

A személyi jövedelemadóra vonatkozóan két új bevallási formát vezetnek be. A csak munkaviszonyból származó jövedelemmel rendelkezők - ha nincs kedvezmény, amit érvényesítenek - jövőre

a munkáltatónak tett bevallási nyilatkozattal is eleget tehetnek bevallási kötelezettségüknek.

Új elem az is, hogy 2017-től az adóév utolsó napján a rendelkezésére álló adatokból

az adóhatóság bevallási tervezetet készít és küld

ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeknek. Az adózó az ajánlatot - szükség esetén a javított, kiegészített adatokkal - a következő év május 20-ig fogadhatja el az ajánlatot.

Pálinkafőzés, fuvarozás, gépjárműadó

Az Európai Unió Bíróságának ítélete miatt módosultak a pálinkafőzési szabályok is, januártól párlatadójegyet kell beszerezni a vámhatóságtól, literenként 700 forintért. Legalább öt, legfeljebb 86 adójegyet lehet kérni.

Változás továbbá, hogy a fuvarozók versenyhelyzetének javítása érdekében

a helyi iparűzési adóból levonható a külföldi és belföldi útdíj 7,5 százaléka.

A parlament 125 igen és 3 nem szavazattal, 58 tartózkodás mellett elfogadott döntése szerint - a Jedlik Ányos-terv végrehajtása érdekében - nem kell gépjárműadót és regisztrációs adót fizetni a környezetkímélő autók után.