Megemelhetik az új tulajdonosok a földbérleti díjat

Csökkentheti az aszálykárokat a több termőföld - állítja az Agro.bio Kft.
Vágólapra másolva!
Elfogadták a földforgalmi törvény módosítását. A parlament úgy döntött: a bérleti díjat a bérbeadó személyében bekövetkezett tulajdonosváltást követő 90 napban - ezt követően pedig három évenként - emelheti meg az új bérbeadó.
Vágólapra másolva!

Az eredeti javaslat szerint a bérbeadó a szerződés megkötését követő két év után igazíthatta volna a piaci árakhoz a haszonbérleti díjat, azonban a törvényalkotási bizottság módosító javaslata alapján a Ház úgy döntött: a bérleti díjat a bérbeadó személyében bekövetkezett tulajdonosváltást követő 90 napban - ezt követően pedig három évenként - emelheti meg az új bérbeadó.

A bírósághoz fordulhatnak a bérlők

A törvénymódosítás alapján ha a haszonbérlő nem ért egyet a bérbeadó kezdeményezésével, akkor az annak kézhezvételétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül bíróságtól kérheti a piaci haszonbérleti díj meghatározását. Ellenkező esetben a bérleti díjat a kezdeményezésben megjelölt mértékben módosítottnak kell tekinteni.

Forrás: AFP

Győrffy Balázs a parlamenti vitában előterjesztését azzal indokolta: egyenlő feltételeket kell teremteni a gazdáknak, sokan ugyanis jelenleg a piaci ár negyedét, ötödét fizetik bérleti díjként, a piaci áron földet vásárlókat pedig megilleti, hogy a területért piaci bérleti díjat számoljanak fel.

Simicska érdekeltségét nem érinti

Korábban azt írtuk, hogy a Mezort-csoport földjeit nem érinti a földtörvény módosítása. Purgai Ferenc, a cég vezérigazgatója korábban arról beszélt, hogy a mostani rendelkezés a korábbi hosszú távú szerződéseket, így a Mezort-csoport szerződéseit sem érinti, az abban szereplő bérleti díjak a futamidő végéig változatlanok lesznek.

A ma elfogadott módosítónak volt egy kétharmados többséget igénylő – a sarkalatosságra vonatkozó – passzusa, ami már a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó földbérleteket is érintette: elfogadása esetén a 2013 decembere előtt kötött földbérleti szerződéseknél meg lehetett volna emelni a díjakat. Viszont

a kétharmados többség nem lett meg,

mert csak a kormánypártok támogatták.