Már nem adnak el annyi Volkswagent

Volkswagen, VW, CO2, szén-dioxid
Greenpeace activists demonstrate at the entrance to the Volkswagen (VW) plant in Wolfsburg, central Germany, on November 9, 2015. Germany's consumers association wants auto giant Volkswagen to offer vouchers as a form of compensation to German customers affected by the massive pollution cheating scandal. VW is engulfed in a massive pollution scandal that has so far centred on so-called defeat devices, sophisticated software fitted into diesel engines to skew the results of tests for nitrogen oxide emissions. But the embattled auto giant said an internal probe had uncovered "inconsistencies" on carbon emissions as well, affecting not only diesel engines but petrol engines, too. AFP PHOTO / DPA / PETER STEFFEN +++ GERMANY OUT +++
Vágólapra másolva!
Csökkentek a Volkswagen-csoport eladásai az európai autópiacon októberben, miután az előző hónapban kirobbant károsanyag-kibocsátási botrány egyre nagyobb hullámokat vetett.
Vágólapra másolva!

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint

az Európai Unió 28 tagállamában 1 millió 104 ezer 686 darab új autót helyeztek forgalomba

októberben, ami 2,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Az év első tíz hónapját tekintve 8,2 százalékkal, több mint 11,5 millióra emelkedett a vevők által átvett új autók száma az EU-ban.

Csökkent a Volkswagen részesedése

Októberben immár a 26. egymást követő hónapban bővült az európai autópiac, bár a növekedés üteme erősen elmaradt az előző hónapokétól. Az autógyártók közül csökkentek a Volkswagen (-0,5 százalék), a Peugeot-t és a Citroent gyártó PSA-csoport (-0,9 százalék), a Renault (-0,7 százalék), az Opel (-2,7 százalék), a Toyota (-3,5 százalék) és a Nissan (-3,8 százalék) eladásai.

A Volkswagen-csoport által gyártott és a vevőknek átadott autók száma szeptemberben még több mint 8 százalékkal növekedett.

Sokan jól jártak

A német autógyárak közül a Daimler 21, a BMW-csoport pedig 13,4 százalékkal, több mint 68 ezerre, illetve közel 77 ezerre növelte eladott autóinak számát. Százalékos arányban a legnagyobb, 34,3 százalékos növekedést a Mazda érte el, szorosan mögötte a Jaguar Land Rover-csoport (+32,5 százalék) következik. A Suzuki eladásai 14 százalékkal, a KIA-é pedig 8,5 százalékkal növekedtek, míg a Fiat Chrysler Automobiles 8 százalékos, a Volvo 6,2 százalékos, a Honda 5,4 százalékos, a Mitsubishi pedig 1,2 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A dízelbotrány tett be a cégnek Forrás: AFP/Peter Steffen

Az eladott autók számát tekintve a Volkswagen maradt a piacvezető: 276 ezer 771 járművet adott át a wolfsburgi székhelyű konszern,

ám ezzel piaci részesedése az egy évvel korábbi 25,9 százalékról 25,1 százalékra csökkent.

A csoport márkáin belül a Seat 11,4, a Skoda 2,6, a Volkswagen pedig 0,2 százalékkal kevesebb autót adott el, míg a Porsche 13,9, az Audi pedig 4,1 százalékkal tudta növelni eladott autóinak számát.

A piaci részesedést tekintve a Volkswagent 10,7 százalékkal a PSA-csoport (117 785 autó) követi, majd 9,7 százalékkal a Renault (106 728 autó), illetve 7 százalékkal a Ford (77 272 autó) következik.