Eurómilliókat költ el a Masterplast Szerbiában

Masterplast
Vágólapra másolva!
Elindult a Masterplast 8,4 millió eurós, 205 munkahelyet teremtő szabadkai beruházásának második üteme. A kétmillió eurós szerb állami támogatással megvalósuló fejlesztés második szakasza várhatóan 2016 nyarára készül el - közölte a cég.
Vágólapra másolva!

A cég témában kiadott közleménye szerint az előzetes terveknek megfelelően 2015 nyár végére elkészült a Masterplast szabadkai üvegszövet-gyárának 1,3 millió euróból megvalósuló első üteme. A sikeres próbagyártásokat követően

jelenleg két műszakban havonta több mint egymillió négyzetméter üvegszövet készül az üzemben,

ami a továbbiakban 15-20 százalékkal bővülhet. Az első fázis pénzügyi zárása megtörtént, miután a szerb állam határidőben átutalta a támogatási összeget.

Lesz folytatás

A beruházás második ütemének építési munkálatai elindultak, így

a jövő nyárra a szabadkai üzem havi kapacitása 2,5 millió négyzetméter üvegszövetre bővülhet,

ami a piaci igényeknek megfelelően 2016 őszére akár 4 millió négyzetméterre fokozható.

Az utolsó, harmadik ütem 2017 tavaszán készülhet el, melynek köszönhetően a Masterplast tartósan 205 fővel bővíti alkalmazotti létszámát Szerbiában. 2017-től a szabadkai üzem 3 műszakban összesen 80 millió négyzetméter üvegszövet előállítására lesz képes évente, így a vállalatcsoport Európa három legjelentősebb üvegszövet gyártójának egyike lesz.

Az összesen 8,4 millió eurós, 2017-re elkészülő beruházás 2 millió euró vissza nem térítendő támogatásból, 2,1 millió euró saját erőből, és 4,3 millió euró bankhitelből tevődik össze - áll a közleményben.

Megtérülés 4-5 év alatt

A beruházás a Masterplast tervei szerint már a felfutását követő 4-5 éven belül megtérülhet, és jelentősen javítja a vállalat eredménytermelő képességét. Ezzel a Masterplast részben az üvegszövet iránt növekvő vevői igényeket elégítheti ki, – mivel az üvegszövet már nem csak a homlokzati hőszigetelő rendszer egyik kiemelt eleme, hanem a felhasználása további építőipari területeken is közkedvelt –, másrészt a jelenleg továbbértékesítésre vásárolt termékeket is leválthatja. A teljes felfutást követően

a szabadkai beruházás mintegy 20 millió euró körüli árbevételt hozhat

a tavaly 81,6 millió euró árbevételű vállalat számára.

A Masterplast azt követően döntött szabadkai gyáregységének bővítése mellett, hogy a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett vállalatcsoport az értékesítés fókuszát a szigetelőrendszereken belül az üvegszövetre és tetőfóliára helyezte, megtartva ugyanakkor a társaság korábbi termékpalettáját is.

Az üvegszövet-gyártás bővítése stratégiai jelentőségű a Masterplast számára,

ugyanis ennek a terméknek a piacán rendelkezik a legtöbb tapasztalattal, valamint a termékek szállítása gazdaságos, így megalapozhatja az elsősorban nyugat-európai piacokon tervezett további növekedést.

A vállalat Szabadka mellett Kálon közel két éve gyárt üvegszövetet,

míg Szabadkán a tavalyi év végén, 400 ezer eurós beruházással indította el első üvegszövet előállítására alkalmas gyártósorát. A szabadkai beruházás helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy Szabadkán régóta komoly hagyománya van a szövőiparnak, így a vállalat könnyen talált megfelelően képzett munkaerőt.