Még várnia kell, ha telefonnal nyitná a lakásajtót

Hörmann Szujó László Hörmann magyarország - Szujó László ügyvezető igazgató
Hörmann magyarország - Szujó László ügyvezető igazgató
Vágólapra másolva!
Már most vannak a piacon olyan ajtók és garázskapuk, amiket telefonnal vagy ujjlenyomattal lehet nyitni. De ezek egyelőre drágák és körülményesek, egy jó ideig még nem fognak elterjedni. A legtöbb fejlesztés jelenleg a hőszigetelés és a biztonságtechnológia területén történik. Most úgy tűnik, az építőipar visszaesik, de nem lehet tudni, nem ideiglenes lassulásról van-e szó. Az építőiparnak állami támogatásokra lenne szüksége.
Vágólapra másolva!

Még jó néhány évbe telik, amíg a mobiltelefonnal vezérelhető ajtók és garázskapuk, ujjlenyomat-olvasós biztonsági rendszerek és hasonló újítások széles körűen elterjednek Magyarországon, mondta el az Origónak Szujó László, a német Hörmann ajtó- és kapugyártó cég magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója. Ennek több oka van.

Ragaszkodunk a kézzelfogható dolgokhoz

Egyrészt az emberek nem szeretik, ha minden automatizált, szeretik a kézzelfogható dolgokat. Másrészt sok fejlesztés ugyan nagyon előremutató, de körülményesebb, mint a hagyományos megoldások. Ki lehet nyitni a garázskaput okostelefonnal, de a telefont elő kell venni, fel kell oldani, meg kell nyitni a garázsajtó appját, meg kell várni, amíg az betölt.

A hagyományos garázsnyitóval csak egy gombnyomás az egész.

A Hörmann egyébként fejlesztett applikációval vezérelhető (sőt a világ bármely pontjáról interneten keresztül ellenőrizhető) garázskapu-motort.

Szavazzon!

Ön használna telefonnal nyitható ajtót?

A magyar piac kicsi

Az ipari és magánépítkezések most felfutóban vannak, relatíve mégis kevesen építkeznek, és még sokkal kevesebben építkeznek olyan színvonalon, amihez hozzátartoznak a modern okosmegoldások.

– mondta Szujó László.

Ráadásul a fejlesztések nagyon sokba kerülnek, amíg nem alakul ki számottevő jövedelmezőséggel kecsegtető piac, a gyártók nem fognak nagy összegeket befektetni.

Az okosajtókra még várni kell Fotó: Polyak Attila - Origo

Fontos a biztonság

A fejlesztések legfontosabb területe a hőszigetelés jelenleg a lakossági és céges berendezések esetében is. Nem csak azért, mert ez fontos, de ezen a területen

szigorú, jogszabályokban meghatározott energetikai követelményeknek kell megfelelni.

Fontos a mechanikai és elektronikus védelem és a riasztástechnika is. Magyarországon a Mabisz (a Magyar Biztosítók Szövetsége) határozza meg a biztonságtechnikai követelményeket és sorolja megfelelőségi kategóriákba a termékeket. A vásárlók a pénztárcájukon érezhetik, ha a Mabisz követelményeinek megfelelő berendezést vásárolnak, ugyanis olcsóbban tudnak biztosítást kötni. A Hörmann termékei ilyenek, hangsúlyozta Szujó László.

Magyarországon korlátozottak a lehetőségek

Az építőiparban a mostani növekedés ki fog tartani pár évig, de hogy pontosan meddig, azt nem lehet tudni, véli az ügyvezető. Feltéve persze, hogy a világgazdaságban nem történik semmi váratlan. A Hörmann idén és jövőre 5 százalék körüli növekedésre számít. Az ügyvezető szerint Magyarországon egyszámjegyű növekedésnél nagyobbat nem lehet elérni, a lehetőségeket korlátozzák az emberek és a cégek fizetőképessége, a bizonytalanság és a kivándorlás.

A Hörmann Hungária Kft.

A Hörmann magyarországi leányát 1991-ben alapították.

A cégcsoport Európában piacvezető, egy családi vállalkozásból nőtt ki, amelyet ma a cégalapító August Hörmann unokái és dédunokái vezetnek.

A kivándorlás természetesen negatívan érinti az egész építőipart, hiszen eltűnt az országból 200 ezer ember. Persze lehet, hogy ez a tendencia meg fog fordulni.

– teszi fel a kérdést az ügyvezető.

Támogatásokra lenne szükség

Az építőiparból a támogatások is hiányoznak Szujó László szerint. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a kormány fontolgatja, hogy a lakásépítések kapcsán csökkentik az áfát. A cégvezető szerint ez mindenképpen üdvözlendő terv, bár

a lakásépítések most pont pörögnek,

a kormánynak érdemes megfontolnia, hogy kell-e forrást juttatni egy olyan alágazatba, aminek erre jelenleg nincs feltétlenül szüksége.

Szujó László szerint nem biztos, hogy most pont a lakásépítéseket kell támogatni Fotó: Polyak Attila - Origo

A válság után elég sokáig, 5-6 évig szinte alig épültek lakások, társasházak, úgy tűnik, a piac most végre magához tér. Az utóbbi néhány évben nagyberuházások is voltak szép számmal. Bár

az építőipar rendelésállománya most épp visszaesett,

Szujó László szerint nem lehet megmondani, csak kisebb visszaesést látunk-e az amúgy felfelé ívelő trendben, vagy tartós megtorpanást.

Jönnek még nagyberuházások

De elég sok pályázati pénz vár még lehívásra, és több nagyberuházás áll előkészítés alatt. Épül az Apollo gumigyára, az Audi fejlesztésekre készül Győrben és a Mercedes háza tájáról is hasonló híreket hallani. A plázastop ellenére például az Aldi és a Lidl is terjeszkednek.

A Hörmann mindenesetre optimista, sőt bátor üzleti tervekkel készül a következő évekre, mondta az ügyvezető.