Kőbe vésett szabályon buknak el a munkáltatatók

Dr. Life, 5+1 apró dolog, amitől boldogabb lesz az életed, boldogság, szabadság
Vágólapra másolva!
A munkaidő, pihenőidő, az alap- és pótszabadságok megállapításával és a szabadságok kiadásával van a gyakorlatban leginkább probléma a munkaügyi ellenőrzések során.
Vágólapra másolva!

Évről évre egyre több cég választ a papír alapú munkaidő nyilvántartás helyett valamilyen elektronikus megoldást. Az elektronikus munkaidő nyilvántartások mindenképpen könnyítenek a munkáltatók adminisztrációs terhein.

Ugyanakkor fontos, hogy az elektronikus munkaidő nyilvántartásnak naprakésznek, hitelesnek, és ellenőrizhetőnek kell lenni. A munkaidő nyilvántartáshoz a betekintés lehetőségét a munkavállalók részére is biztosítani kell -írja a BDO Magyarország.

Forrás: Thinkstock

A két hét szabadság jár egybefüggően

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az alap és pótszabadságok megállapításával, az időközben ki és belépők szabadságának arányosításával, a töredéknapok kerekítési szabályainak alkalmazásával, az esedékesség évéről történő szabadság áthozatok okának jogszerűségével, illetve az egybefüggő 14 nap szabadság kiadásával van a gyakorlatban leginkább probléma.

Munkaidő lett az utazás is

Az Origo is megírta, hogy az Európai Unió bírósága szeptemberben úgy döntött, hogy munkaidőnek minősül az az idő, amit a munkavállalók a lakóhelyük, valamint a munkáltatók által kijelölt első és utolsó ügyfél között mindennapos utazással töltenek. Ők például a szociális munkások vagy a fűtésszerelők.

Az uniós döntést követni kell Magyarországon is.

A fix munkahelyre való ingázás viszont továbbra sem számít bele a munkaidőbe.