Sikeres startupok alapítói válnak ma példaképpé

Mindenkinek van hőse - de kik a példaképei a hazai hírességeknek? család
Vágólapra másolva!
A startupszíntér fontos előnye, hogy motiválja a fiatalokat, a startupok így nem csak gazdasági szempontból fontosak. A fiatalok további segítéséhez erősíteni kell a felsőoktatásban az üzleti orientációt, hogy az egyetemeken, főiskolákon megszülető ötletekből minél hamarabb üzleti modellt és piacképes terméket lehessen fejleszteni. 
Vágólapra másolva!

A feltörekvő informatikai vállalkozások, a startup cégek sikere megváltoztathatja a fiatalok gondolkodásmódját - mondta Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület Start-up Conference című tanácskozásán.

A startupok nem csak gazdasági szempontból fontosak Forrás: Thinkstock

Űrhajósok és startup-vezetők

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a startupszíntér egyik legnagyobb előnye, hogy motiválja a fiatalokat, a startupok így nem csak gazdasági szempontból fontosak. Hozzáadott értékük megtapasztalható Budapesten és egész Európában, hiszen látni, hogy

sikereik révén a fiatalok elkezdenek hinni a jövőben, saját magukban és nemzedékükben

- mondta a helyettes államtitkár. Szavai szerint korábban politikai vezetők, űrhajósok, zenészek, sportolók töltötték be ezt a szerepet, ma pedig a sikeres startupok vezetői, alapítói válhatnak példaképpé.

Üzleti orientáció kell a felsőoktatásba

Florian Rentsch, Hessen tartomány korábbi gazdasági minisztere, a liberális FDP politikusa, a hesseni tartományi gyűlés (Landtag) FDP-s frakciójának vezetője beszédében kiemelte, hogy erősíteni kell a felsőoktatásban az üzleti orientációt, hogy az egyetemeken, főiskolákon megszülető ötletekből, elképzelésekből minél hamarabb üzleti modellt és piacképes terméket lehessen kifejleszteni. Hozzátette, hogy formálni kell a szemléletmódot is,

tudomásul kell venni, hogy nem minden elképzelésből lesz termék,

és nem minden kezdeményezés arat üzleti sikert, a kudarc azonban nem vereség, hanem tapasztalatszerzés.

A budapesti, frankfurti és berlini tanácskozáson főleg német és magyar induló informatikai vállalkozások és a startup cégek fejlődését segítő, befektetés-ösztönző programok mutatkoznak be. A Magyar-Német Ifjúságért Egyesület az idén tavasszal alakult német magánszemélyek kezdeményezésre, a magyar kormány támogatásával a két ország közötti kapcsolat további erősítésére.