Japán újra recesszióba zuhant

hk20150927
"Síróbaba-szumó" Tokióban szeptember 20-án. A japán szülők abban hiszenek, hogy egészségben nőnek fel a gyerekik, ha szumó birkózók ríkatják meg őket
Vágólapra másolva!
Japán gazdasága a második után a harmadik negyedévben is zsugorodott, így a szigetország hivatalosan is recesszióban van, már negyedjére a gazdasági világválság óta. A recessziót elsősorban az okozza, hogy a japán cégek túl keveset költenek.
Vágólapra másolva!

A japán gazdaság éves alapon 0,8 százalékkal zsugorodott 2015 harmadik negyedévében. Japán GDP-je (nemzeti összterméke) a második negyedévben is csökkent (akkor 0,7 százalékkal), vagyis a zsugorodás már két egymást követő negyedéve tart, ezért a szigetország hivatalosan is recesszióban van. Ez már a negyedik alkalom a gazdasági világválság óta, hogy Japán recesszióba kerül, emlékeztet a BBC.com.

A cégek túl keveset költenek

Az előző negyedévhez képest a japán gazdaság 0,2 százalékkal lett kisebb. Az elemzők csak 0,1 százalékos csökkenésre számítottak.

Kisebb lett Japán gazdasága Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A recessziót elsősorban az okozza, hogy a japán cégek túl keveset költenek, ezért csökken a fogyasztás. A lakosság fogyasztása 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest, ezzel szemben a vállalkozásoké 1,3 százalékkal csökkent. Az előrejelzésekben az elemzők csak 0,4 százalékos csökkenést vártak.

A kormány optimista

A rossz adatok ellenére a japán kormány optimista. Akira Amari gazdasági miniszter azt nyilatkozta, arra számítanak, a villággazdaságban tapasztalható bizonytalanságok ellenére a jövőben lassú növekedés kezdődhet a kormány gazdaságélénkítő lépései miatt.

Közgazdászok szerint a friss számok tükrében a japán gazdaságnak még több élénkítésre van szüksége. Marcel Thieland, a Capital Economics gazdasági kutatócég elemzője arra számít, a japán központi bank januári ülésén jelenthetnek be legközelebb pénzügyi lazítást.