A párizsi tragédia a piacokat is megmozgatja

France Franciország Aftermath of Paris terrorist attacks TERRORISM CRIME SQUARE FORMAT
The French flag flies at half-mast on the roof of the Grand Palais Museum in Paris, France, 15 November 2015. At least 129 people were killed in a series of terrorist attacks in Paris on 13 November 2015. Photo: MALTE CHRISTIANS/dpa
Vágólapra másolva!
A pénteki tragikus párizsi eseményeknek az egész világon lesznek következményei, és ez alól a pénzügyi piacok sem kivételek. A CNBC készített egy összeállítást arról, hogy az egyes eszközosztályokat miként érinthetik a terrortámadás utóhatásai, illetve az Investor mindezt kiégeszített a megfelelő elemzésekkel.
Vágólapra másolva!

A kezdeti sokkok után az elemzők természetesen elkezdték vizsgálni, a tragikus eseményeknek milyen hatásai lehetnek a piacok különböző szegmenseire. Miközben az Euronext már a hétvégén közleményben tudatta, hogy kereskedések a szokott módon – bár fokozott biztonsági intézkedések mellett – indulnak meg hétfőn,

a várakozások szerint a befektetők visszafoghatják a kockázati étvágyukat.

A kezdeti reakció az lehet, hogy a befektetők visszavágják a kockázatosabb eszközökben álló kitettségeiket – mondta a CNBC-nek Marc Chandler, a Brown Brothers Harriman devizastratégája. Emellett pedig a jegybankok feltehetőleg nem hagyják majd, hogy az események komolyan felforgassák a piacokat, és akár olyan kijelentéseket is tehetnek, hogy mindent megtesznek a likviditás fenntartása érdekében – tette hozzá.

Olaj

Formálódik a konszenzus arról, hogy a nyugati országok egyre inkább elköteleződnek az Iszlám Állam elleni harcban, sőt a legfrissebb hírek szerint intenzívebbé váltak a francia légicsapások. Ahogy pedig nő a tét, a Közel-Kelet egyébként is konfliktusokkal terhelt részein akár további destabilizálódás is várható, ami felfelé nyomhatja az olaj árfolyamát.

Ennek csak minimális jeleit látni a hétfő délelőtti kereskedés során, azok után, hogy múlt héten 8 százalékot zuhant a fekete arany árfolyama. A jelenlegi technikai kép alapján inkább az olajárfolyam további lemorzsolódását lehet várni, akár az augusztus végén kialakult mélypont alá.

A WTI típusú olaj árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után például a kezdeti eladási hullámot követően 55 százalékot ralizott a Brent olaj ára 12 hónapon keresztül. A drágulás 2001 novemberében indult, amikor az USA háborút indított Afganisztánban, és az iraki konfrontáció is képben volt már.

Volatilitás

Az európai és a közel-keleti részvények egyaránt megnövekedett volatilitást mutathatnak a pénteki tragédia következtében megnövekedett geopolitikai feszültségek miatt. A támadások növelik a bizonytalanságot, csökkentik a bizalmat a határzárak és a rendkívüli intézkedések következtében – írta vasárnapi jegyzetében Richard Cochinos, a Citi stratégája.

Ennek egyértelmű jeleivel indult a hét a meghatározó börzéken, hisz a fontosabb európai indexek több mint 1 százalékos eséssel kezdték a kereskedést, de ahogy azt már megszokhattuk az elmúlt évekből, megjelentek a vevők, és a kezdeti pánik után felfelé hajtják az árakat. Mintha a tőzsdék immunisak lennének az ilyen típusú terrorcselekményekre.

A DAX-index árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Arany

Amikor a világban emelkedik a kockázat, az arany általában klasszikus biztonságos menedékként lép fel. Jóllehet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi kamatemelésére számítva, a befektetők masszívan adták az aranyat az elmúlt hónapban, múlt csütörtökön pedig közel négyhavi mélypontra esett az árfolyam 1075 dollár közelébe.

Technikai kép alapján talán még jöhet egy eladói hullám, de a hosszabb távú képet vizsgálva inkább azt lehet látni, hogy a nagy esés utolsó fázisában járhatunk, a további geopolitikai bizonytalanságok pedig talán felpörgetik az arany árát.

Az arany árfolyammozgása 2008 óta Forrás: FXCM, Investor.hu

Euró, dollár

Noha a közös valuta megnövekedett ellenszéllel nézhet szembe a párizsi események következtében, a Citi elemzője szerint ez alapvetően nem változtatja meg a befektetők véleményét az euróról. Az Európai Központi Bank várható további élénkítő lépéseivel kapcsolatos várakozások (illetve a Fed-kamatemelés) ugyanis már megalapozták az euró shortokat (azaz az árfolyam további gyengülését kihasználó pozíciókat), és Cochinos szerint minden további politikai akció fokozhatja a tőkekiáramlást. Hozzátette, a befektetők arra fogadnak, hogy az euró esni fog, és habár a párizsi események tragikusak voltak, alapvetően nem változtatják meg ezen elgondolás körülményeit.

Ennek megfelelően az euró tovább eshet a dollárral szemben, megcélozva a március közepi 1,0460 körüli mélypontot, illetve akár mélyebb szinteket is.

Az EURUSD árfolyammozgása az elmúlt 3 évben Forrás: FXCM, Investor.hu

Az euró forinttal szembeni mozgására ezek a fenti folyamatok kevésbé hatnak, jelenleg igen erős stabilitást látni a 310-315 közötti sávban magyar fizetőeszköz vonatkozásában. Inkább a dollárral szembeni jegyzés tartogat további izgalmakat, hisz ott a zöldhasú folyamatos erősödése egyre inkább képbe hozza a 300-as USD/HUF árfolyamot.

Kötvények

A geopolitikai események, a pánikreakciók és a növekvő kockázatok miatt ilyen esetekben megnövekszik a befektetői étvágy a biztonságosnak hitt eszközök, például az állampapírok iránt. Ez a reakció a hét első napján is érezhető, hisz az európai kötvénypiacok hozamcsökkenéssel reagáltak, ami azt jelenti, hogy a befektetők elkezdték vásárolni a kötvényeket, azaz az árfolyamuk felfelé kapaszkodik (a kötvények esetében fordított helyzet áll fenn). A mértékadó német 10 éves állampapír hozama 1-2 bázisponttal került lejjebb, jelenleg 0,55 százalékon áll a jegyzés. De ugyanúgy, mint a devizák esetében, az árfolyamokra itt is jelentős hatást gyakorol az amerikai és európai jegybank eltérő monetáris politikája.