Új ellenséget találtak a Föld Barátai

széntüzelésű erőmű energia áram
The power plant "Weisweiler" run by brown coal from an open cast mine is pictured on October 2, 2015 in Weisweiler, western Germany. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Évente 10 milliárd euró (3122 milliárd forint) támogatásban részesül a klímakárosító szénipar Európában, a fosszilis energiahordozón alapuló elektromosenergia-termelés a támogatás nélkül jóval drágább lenne - derül ki egy új német tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Csak Németországban 3,7 milliárd euró közpénzzel támogatják évente a széntermelést a Heinrich-Böll alapítvány és a Föld Barátai nevű környezetvédő csoport által összeállított "szénatlasz" szerint, amelyet a jövő héten mutatnak be Brüsszelben.

Felszólitás az európai kormányoknak

A szakemberek kiszámították, hogy

1990 és 2007 között mintegy 200 milliárd euró támogatást nyújtottak a szénágazatnak az Európai Unióban.

Két héttel a párizsi klímakonferencia előtt a tanulmány készítői felszólítják az európai kormányokat, hogy szüntessék be a szennyező fosszilis energiahordozó támogatását. Egy ilyen lépés következtében nőne ennek az energiafajtának az előállítási ára, és csökkenne a versenyképessége a többi - közöttük a megújuló - energiával szemben.

Széntüzelésű erőmű Németországban Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A tanulmány szerint

csak Németországban a szén, a lignit és a kőszén a nemzeti villamosenergia-termelés 40 százalékát biztosítja.

Egyes EU-tagországok - élükön Lengyelországgal - foggal-körömmel ragaszkodnak széniparukhoz, mások megpróbálják csökkenteni függőségüket a jelentős szén-dioxid-kibocsátással járó széntől,

miközben az Európai Unió 2020-ig 1990-hez képest 40 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.

Az új ellenség

Sokak számára a szén az új ellenség. Júniusban a mintegy 800 milliárd euróval gazdálkodó norvég államkincstár úgy döntött, hogy nem ruház be többet a széniparba.

Ezen a héten a dél-németországi Münster városa döntött úgy sajtóértesülések szerint, hogy többet nem invesztál szénbe, és eladta az RWE német áramszolgáltató tulajdonában lévő részvényeit.