Simicska Lajosék megdöbbentek, és nem értik

föld mezőgazdaság aratás betakarít dolgozik munkagép
Fadd, 2015. október 8. Munkagépek dolgoznak a kukorica betakarításán Fadd-Dombori határában 2015. október 8-án.
Vágólapra másolva!
A Mezort Zrt. megdöbbenve és értetlenül fogadta, hogy nem magyar állampolgárságú földművesek is részt vehetnek a hétfőn kezdődő földárveréseken, írja az Origóhoz eljuttatott közleményében a cég igazgatóságának elnöke, Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt.
Vágólapra másolva!

Az agrárcég közleménye szerint a Mezortnál nem értik,

hogyan lehetséges, hogy most külföldiek is vásárolhatnak a magyar termőföldekből,

miközben a cégcsoporttal kötött szerződésekben a magyar állam kifejezetten megtiltja, hogy az általuk bérelt földekben, illetve az azokat kezelő társaságokban külföldi cégek vagy magánszemélyek bármilyen formában részesedést szerezzenek.

Több ezer hektárról van szó

A cégcsoportba tartozó három vállalkozás – a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. – összesen több mint 18 ezer hektár állami földet bérel, haszonbérleti szerződések alapján, 2051-ig. Ennek közel 80 százalékát, mintegy 14,4 ezer hektár állami földet árvereznének most el.

Külföldiek is licitálhatnak a Mezort földjeire Forrás: MTI/Kiss Dániel

Külföldi kézbe kerülhetnek a földjeik

A földárveréseken külföldi magánszemélyek is szabadon licitálhatnak a meghirdetett magyar földekre, így a Mezort földjeire is.

222 külföldiről van szó

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint az Európai Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a hétfőn induló földárveréseken. Elmondása szerint összesen 222 földművest érint a szabályozás. Fejenként maximum 300 hektár földet vehetnek.

Az érvényes haszonbérleti szerződéseik szerint a magyar tulajdonú, magyar embereket foglalkoztató Mezort haszonbérlő társaságaiban

már azt is rendkívüli felmondási körülménynek tekintenék, ha egyetlen részvény is külföldi tulajdonba kerülne,

derült ki a Nyerges Zsolt által jegyzett közleményből.

Mindenkit lebeszélnének a Mezort földjeiről

A Simicska Lajoshoz köthető Mezort Zrt. vezérigazgatója szerint, ha az állami földek privatizációjakor most meg is vennék a földjeiket, azon sokat nem keresnének az esetleges új tulajdonosok. Purgai Ferenc egy lapinterjúban arról is beszélt, hogy szerinte ezeket

a földbérleteket nem lehet megszüntetni,

a földforgalmi törvény alapján pedig a haszonbérleti díj sem emelhető.