Idén már csak a Fitch maradt Magyarországnak

hitelminősítő, Fitch
2557350 Russia, Moscow. 01/19/2015 Fitch Ratings agency logo. Vitaliy Belousov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Egy hét múlva, jövő pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings. 2015-ben több hitelminősítői elbírálás már nem lesz.
Vágólapra másolva!

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez „BB plusz”, a Moody's osztályzati gyakorlatában „Ba1” szintű minősítést jelent.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már

felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra.

A Standard & Poor's jelenleg stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot.

A csökkenő államadósságot értékelik a hitelminősítők

A Moody'a a múlt héten javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

Ha a Moody's és a Fitch a pozitív kilátás megadása után a magyar szuverén osztályzatot is javítja, akkor Magyarország ennél a két cégnél átkerül a befektetési ajánlású kategóriába. Ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából

Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adóssá válna.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok számára általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzata elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzata befektetésre ajánlott, vagy sem.

Jövő pénteken dönt a hitelminősítő Forrás: RIA Novosti/Vitaliy Belousov

A Fitch Ratings szerint a legnagyobb valószínűséggel

Magyarország és Portugália lesz a következő

két olyan államadós, amely a cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt „BB plusz” – vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el –, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.

Magyarországtól a Fitch Ratings 2012-ben vonta meg a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot, idén májusban viszont a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként javította az addigi stabilról pozitívra a magyar besorolás kilátását.