Az RTL Klubnál vizsgálódik a GVH

RTL székház, RTL Klub, campona, reklámadó, illusztráció, rtl klub logó
Vágólapra másolva!
A versenyhivatal a Magyar RTL Televízió Zrt. televíziós reklámidő-értékesítésekor folytatott gyakorlatát vizsgálja január 1-jétől kezdődően. Közleményük szerint az eljárásnak semmi köze nincs Andy Vajnához.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2014 végén, piaci jelzés és nyilvános információk alapján észlelte, hogy az országos televíziós reklámpiac meghatározó szereplőjének számító RTL 2015-től csomagban értékesíti az RTL Klub és az RTL3 csatornákat a hirdetőknek, közölte a GVH. A versenyhivatal szerint az RTL részesedésvállalások elfogadásához köti a kedvezőbb hirdetői pozíciót, ez pedig már alkalmas lehet arra, hogy torzítsa a versenyt a reklámpiacon.

RTL székház, RTL Klub, campona, reklámadó, illusztráció Forrás: Origo

A cég ezzel sértheti a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmára vonatkozó egyes rendelkezéseit, ezért a GVH június 15-én versenyfelügyeleti eljárást indított az RTL ellen. A versenyhatóság közlése szerint a vállalkozás televíziós reklámidő-értékesítésekor folytatott gyakorlatát vizsgálja 2015. január 1-jétől.

A versenyhivatal közlése szerint

a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul, teszik hozzá. A GVH közölte az is, hogy az RTL-t érintő eljárásnak és a Vajna-csoport a TV2 feletti irányításszerzéséhez kapcsolódó eljárás között nincs összefüggés.